Martinsons KL-trä motståndskraftigt mot inbrott

Träföretaget Martinsons väggar av KL-trä har certifierats för inbrottsklasserna 2 och 3.

FOTO: MARTINSONS

Enligt Martinsons visar certifieringen att KL-trä klarar höga krav mot hållfasthet mot inbrottsförsök:

– Det här är kanonresultat och viktigast av allt är att alla beställare kan känna sig trygga med att vårt KL-trä är ett framtidssäkert alternativ i såväl bostadshus som industrilokaler, butiker och kontor, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons, i ett pressmeddelande.

Limmas ihop

KL-trä består av massiva träskivor av hyvlat och senvuxet norrländsk virke. Dessa limmas ihop med varannat skikt korslagt. Detta ger en hög bärkraft, samtidigt som vikten blir låg och det är enkelt att bearbeta skivorna för användning i exempelvis KL-trä i bjälklag, väggar och tak i flerbostadshus och industrilokaler.

I januari stod det klart att Martinsons som första träföretag i Sverige får sina korslimmade träskivor Svanen-märkta. Utöver det har nu KL-träväggarna certifierats mot inbrott, där 60 mm-väggarna klarar inbrottsklass 2 och 120 mm-väggen klarar klass 3.

Klarar tung tvåhandsyxa

Klass 1 innebär att väggen klarar kniv, händer och fingrar och under kort tid, medan klass 2 innebär motståndskraft mot enhandsyxa och kofot att hugga ett hål stort nog för en människa att ta sig igenom på fem minuter, där det tog åtta minuter och 27 sekunder med 60 mm-skivan. Klass 3innebär att klara en tvåhandsyxa på 1,2 kilo under tio minuter, med ett hål på 300 x 600 mm.

LÄS OCKSÅ: Nu finns miljömärkta byggskivor