Massavedsbrist kan stoppa Kvarnvedens pappersbruk

Bristen på massaved kan leda till att Kvarnsvedens pappersbruk behöver stoppa produktionen.

Skogs- och träindustrin lider stor brist på virke, som Land Skogsbruk tidigare har skrivit om. Bristen beror bland på den regniga hösten och snöiga vintern. Nu kan Kvarnsvedens pappersbruk tvingas stoppa produktionen i väntan på inkommande massaved.

Inplanerat stopp

Enligt fackförbundet Pappers så kan stoppet ske i samband med att det sker ett inplanerat stopp på grund av underhåll i påsk, skriver SVT Nyheter Dalarna.

– Vi har fått signaler om att det är problem att få fram ved och att det kan innebära att man stoppar maskinerna några dagar extra i samband med ett underhållsstopp, säger Anders Pettersson som är ordförande i det lokala facket Pappers avdelning 50, till SVT Nyheter Dalarna.

Drabbar hela industrin

Stora Enso uppger sig inte redovisa eller kommentera den lokala virkesförsörjningen. Facket uppger samtidigt att bristen är något som slår mot stora delar av skogsindustrin.

Det är inte bara vädret i Sverige som ställer till problem. I Baltikum har leveranserna minskat kraftigt på grund av tidigare regn. Utöver det råder brist på chaufförer, vilket gjort att företag som SCA har hyrt in chaufförer från utlandet.

LÄS OCKSÅ: Bister vinter orsakar virkesbrist