”Min julönskning: Släpp skogsägarna fria”

Land Skogsbruks krönikör har en julklappsönskan till alla tomtar i skogsdebatten: Låt skogsägarna vara i fred.

Leif Öster, skogsägare och krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, skogsägare och krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Varje gång jag säger att skogsvårdslagen kan tas bort utan problem hoppar det upp en jultomte som påstår att återväxtkravet har skapat dagens skogar. Det är rent trams! Det som gjorde att vi började plantera var att skogsägare såg ett värde på sin skog. Och att skogsbetet upphörde. Dessutom har det kommit ny skog sedan istiden utan människors hjälp. För träd växer oavsett lagar.

”Politiker som inte gör sitt jobb bör få sparken”

Det finns många tomtar i skogsdebatten. Ge dem en gammal skogsstatistisk årsbok i julklapp för faktakoll. Än fler tomtar finns i riksdagen. Innan riksdagsval är det många som önskar avreglering av jord- och skogsbruket. Men den önskelistan glöms bort i riksdagens tomteverkstad. Jag tycker att politiker som inte gör sitt jobb bör få sparken. Så fungerar det i näringslivet.

Vi skogsägare har inte önskat oss denna soppa av lagar, regler, direktiv och bråk. Jag förstår att Sverige gjort internationella åtaganden och att vi med EU-medlemskapet fick nya lagar. Men alla hemkokta lagar – kan man inte bara ta bort dem? Sveriges bönder har aldrig haft en ”åkervårdslag”. Men de har ändå tredubblat spannmålsproduktionen per hektar sedan 1940-talet. Varför ska skogsägare då ha en branschlag?

”Läge för omtag av svensk skogspolitik”

Nå, det finns två sätt att städa en rörig garderob. Antingen flyttar man mest runt och kanske tar bort något enstaka plagg som kan undvaras. Eller så tömmer man hela garderoben och hänger tillbaka de få saker man verkligen använder. Då blir det få kläder kvar. Precis så är det med alla de lagar och regler som numera omger skogsägandet. Det är läge för ett fullständigt omtag av svensk skogspolitik. Tömma garderoben på allt som inte behövs.

Ingen tid är bortkastad, om man tillbringar den i sin egen skog. Men det kan bli dyrt. Årets älgjakt kostade mig 30 000 kronor. Jag brukar nämligen anmäla mig till manuellt drev när någon älg ska drivas fram. I år kom jag in i en bortglömd större röjning på min egen mark. Fem hektar eftersatt röjning är ingen lek, men dyrt.

Jag har nu kompletterat jaktutrustningen med en liten anteckningsbok för noteringar av skogsvård. Förmodligen gör min lilla anteckningsbok mer nytta för skogen än alla lagar och regler som idag styr skogsbruket. Min julönskning är nu att få politiker som släpper oss skogsägare fria från onödiga lagar.

Till sist, köpta pepparkakor innehåller ofta palmolja odlad på tidigare regnskog. Här har engelska livsmedelskedjan Iceland gjort ett alternativ till Kalle Anka – sök på ”iceland palm oil” på Youtube!

God Jul!

Leif Öster,

Skogsägare och turistföretagare

red@landskogsbruk.se