”Min motorsågssamling är ett sätt att bevara historien”

I garaget som inte längre är ett garage trängs en massa motorsågar. I tv-rummet som inte längre är ett tv-rum ligger reservdelar. Välkommen till Magnus Mattisson, Sveriges mest engagerade Husqvarna-samlare och en av tre ägare till Husqvarnas första motorsåg.

Magnus Mattisson i sitt Motorsågsmuseum i Osby.
Magnus Mattisson i sitt Motorsågsmuseum i Osby. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Det började med att Magnus Mattisson stod och grejade med sin motorsåg hemma på gården. Han behövde få tag på delar till redskapet, men det visade sig inte vara så lätt att hitta.

– Det gick inte att få tag på, så jag började leta efter fler sågar med de delar jag behövde. Helt plötsligt hade jag 300 stycken, säger den före detta lantarbetaren som i dag driver den egna firman Mange’s sågar. 

300 växte och dag ingår cirka 800 motorsågar i samlingen. Då räknar Magnus Mattisson inte in de 1 200 övriga sågar han har i dubbletter och skrotat till reservdelar. 

Inte alla sågar hemma

Intresset märks i hemmet som han delar med sambon sedan 27 år, Anette Alfredsson.

– Från början var det några diskreta sågar i garaget. Sedan byggdes det ut. Nu har vi har inte haft ett garage på 16 år. Vi hade ett tv-rum i källaren också, men vi fick flytta upp för där råkade det bli nya delar. Och tvättstugan blev ett kontor, säger hon och skrattar. 

Alla sågar förvaras dock inte i huset. Tillsammans med Osby Hembygdsförening, kommunen och Naturbruksgymnasiet startade Magnus ett motorsågsmuseum där intresserade kan botanisera bland de mest intressanta och häftigaste sågarna. 

– Jag åker dit ibland, sätter på en kopp kaffe och tittar på mina fina grejor. Det är en fantastisk samling där uppe. Det är kanske inte den finaste i Sverige, men för mig är den det. Jag har samlat ihop allt där med egna medel. Ur ett historiskt perspektiv är det viktigt att vi bevarar ett intresse som har byggt upp skogsindustrin som den ser ut i dag. Jag ser det som ett historiskt bevarande mer än ett privat samlande, säger Magnus. 

Hittar alltid felet

Både i den egna firman och i det privata samlandet så ligger fokus på äldre sågar. Han ser ingen konkurrerande verksamhet till de som säljer nya produkter i samma genre. Verksamheten är i första hand till för de som ser ett affektionsvärde i sina redskap och för andra samlare.

– Jag löser problem rätt så bra. Jag ger mig inte förrän jag har hittat vad det är för fel på sågen. Sedan kanske det inte är någon ekonomi i att få den lagad i slutändan, men då vet man i alla fall vad som är fel på den, säger Magnus. 

Det ingår inte bara Husqvarna-sågar i samlingen. Tidigt kom tanken att hitta en av varje modell av motorsågsmärkena. Men den idén fick supersamlaren ge upp. Det blev en omöjlighet med tanke på alla kombinationer av märken, modeller och varianter. Husqvarna var dock ett mer lättillgängligt märke och det dominerande i samlingen.

162 FG Husqvarna.
162 FG Husqvarna. FOTO: HANS-PETER BLOOM

Globalt nätverk med entusiaster

– En gång kom en kille från Österrike på motorcykel för att byta en av sina sågar med en av mina. Han hade bokat hotellrum i Malmö och hade med sig sin såg i ryggsäcken. Jag tror jag saknar sex modeller fram till att Electrolux tog vid 1978, säger Magnus.

Och här börjar entusiasten från Färlöv att prata lite snabbare. När samtalet glider in på andra motorsågsintresserade som också brinner för modeller, uppbyggnader och funktion. På den egenstartade sajten, Chainsawcollectors.se, byts och samlas bilder, information, tips och råd mellan sågsamlare i hela världen. 

– Jag förstod det inte först. Att det är en social grej mer än något annat. När jag väl förstod det och började använda internet mer då insåg jag rätt kvickt att det är rätt många globalt sett som håller på med det här, säger Magnus Mattisson. 

20 000 samlare i USA

Han nämner siffran 200 när jag frågar hur många ungefär som är engagerade i motorsågssamlande i Sverige. Och i USA märker han att det är långt många fler. Magnus gissar på runt 20 000. 

Kan du välja någon favoritmotorsåg av alla du har?

– Det måste bli Alaska 1. Det är en prototyp till det som skulle bli Husqvarnas första motorsåg, MS 90. Jag fick tag på den av en händelse, jag visste inte vad det var först. Jag köpte ett gäng motorsågar av en gubbe och där var den med. Sedan hade jag kontakt med en samlare i USA som berättade att den var väldigt speciell. Den ska ha tillverkats i tre exemplar.

Fungerar den?

– Jag har aldrig vågat prova. Den saknar en toppkåpa. Jag försökte få göra en avgjutning av en som Husqvarna har, men det fick jag inte. 

LYSSNA: Intervju med Motorsågs-Magnus från tidigare avsnitt av Lantbrukspodden här!

Magnus fem favoriter:

Alaska 1

”Den hamnar längst upp på listan. Den var först och la grunden till de andra. Det var det fösta försöket de gjorde och de visste inte riktigt vad de höll på med. Det måste ha varit framgångsrikt, för det kom ingen prototyp efter den. Jag har ett äkthetsintyg på den från en som var med i projektet på Husqvarna.”

MS 90

”Den första motorsågen som Husqvarna serieproducerade.”

162 FG

”Den är speciell på grund av att den heter FG. Det är ett tillbehör i sågen, en fällkudde i stället för en kil. Därför heter den FG i stället för SG. Den är rätt så ovanlig och jag tror att systemet hade fungerat ypperligt i dag.”

60 Rancher

”Den kom aldrig i serieproduktion. Jag skulle tro att de hade så pass många farmarsågar att den blev lite överflödig.”

Husqvarna 346, genomskinlig

”Jag fick den av Husqvarna Finland. De tyckte jag skulle ha en sådan i samlingen. De gjorde den genomskinlig för att man ska se genom kåporna hur delarna sitter på plats.”