Mindre magi med varmare vintrar

Att planera verksamheten utifrån ett humörsvängigt väder blir en oberäknelig tillvaro för skogsentreprenörer och skogsägare. Det skriver Anna Stjernström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Första snön. Det är något magiskt med den. Det vita, rena, friska, mjuka. I en handvändning ändrar några enda lätta snöflingor alla världens färger. Rimfrosten i träden framträder äntligen i sin rätta silvriga nyans. Eftermiddagssolen blir så där vackert vinterrosa. Ljuden blir klarare. Och luften, den blir allt lite lättare och härligare att andas.

Jag vet att inte alla tycker det är lika roligt att leta fram skidorna, sparken och motorvärmarkabeln. Men medan sådana "sol-och-sommrare" verkar tyngas ner av sina tjocka vinterjackor, instängda i varma skor känner jag mig tvärtom bara befriad från senhöstens dimtunga ok när jag får dra på mig mössa och vantar. Magisk är vad den är, den första snön. Och den som kommer sen också, för all del.

Fullt så magiskt känns det förstås inte när den första snön regnar bort igen. Ännu mindre när den andra, tredje och fjärde går samma öde till mötes. Då blankisen breder ut sig som en oövervinnerlig ocean över gräsmattan och längdskidorna blåst i väg till skogs.

Som det varit några år nu, att när julen närmar sig har utegranen sedan länge lagt sig horisontellt i beckmörkret med rasslande belysning. Då känns barndomsvintrarna med skyhöga snödrivor, snöänglar och min påhittiga, snälla morfars trevåningsigloor för oss små och stora barn att leka i, så väldigt avlägsna. Både i tid, rum och sinnesstämning.

För mig vilar ingen förtrollning eller spänd förväntan alls över milda, halkiga och blåsiga vintrar. Nu tittar jag på nysnön och drömmer om den ska få ligga kvar.

Att tillväxten generellt lär öka i skogen är en klen tröst när man beaktar allt annat ovälkommet som kommer med klimatförändringarna. Skogen och skogsbruket påverkas som vi vet på många olika sätt. Blötare, mjukare, blåsigare förhållanden ökar risken för stormfällningar.

Varmare väder hotar den biologiska mångfalden, men främjar otrevligheter som rotröta, granbarkborre och snytbagge. Milda vintrar försvårar avverkningar genom att de medför risker för körskador på marker och vägar där man tidigare kunnat räkna kallt med farbart vinterföre hela säsongen. Att planera verksamheten utifrån ett humörsvängigt väder blir en oberäknelig tillvaro för skogsentreprenörer såväl som för skogsägare.

Medan klimathotbilden kan nyanseras i minst 50 nyanser av grått kan det också konstateras att den förnyelsebara skogen har fler avsättningsområden än någonsin och en allt nödvändigare roll att spela i hållbara framtidsplaner. Det stärker ytterligare de många skäl som finns att ta hand om skogen, liksom de bygder där den växer.

Anna Stjernström

Skogsägare och historiker