Motorsågstest: Stihls MS 500i kraftfull såg för proffs

Världens första och enda motorsåg med direktinsprutning. Så lanserar Stihl sin nya proffsmotorsåg MS 500i. Joakim Isacsson har testat den och säger: Helt suverän!

Stihl MS 500I finns snart hos svenska återförsäljare.
Stihl MS 500I finns snart hos svenska återförsäljare. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Joakim Isacsson är självverksam skogsägare i Sissehult, mitt i Småland. Land Skogsbruk har bett honom testa Stihls nya sågmodell, MS 500i, som snart lanseras på den svenska marknaden.

Bränslet direkt till vevhuset

Motorsågen är unik tack vare den innovativa funktionen med elektronisk bränsleinsprutning. Istället för en förgasare eller tändningsmodul sprutas bränslet direkt till vevhuset via en ventil.

Motorsågsmodellen är först och främst tänkt att användas av proffshuggare, Joakim Isacsson har jobbat som manuellhuggare i många år och har framför allt haft Stihlsågar.

Joakim Isacsson konstaterar att den här sågen är den kraftfullaste såg han någonsin har kört med.
Joakim Isacsson konstaterar att den här sågen är den kraftfullaste såg han någonsin har kört med. FOTO: MARIE HENNINGSSON

– Den här sågen är den bästa jag har provat hittills! Ju mer jag kör med den ju mer tycker jag om den, säger Joakim Isacsson.

FAKTA: Stihl MS 500i

Motor: 2-MIX med insprutning

Cylindervolym: 79,2 cm3

Vikt (exklusive skärutrustning): 6,2 kilo

Effekt: 5,0 kW

Pris: 14 320 kr (exkl moms)

”Verkligen kraftfull”

Joakim använder sig av en betydligt mindre såg när han jobbar i skogen i vanliga fall. Den här lämpar sig inte för massaved och ved.

– Jag har huggit grövre granar och tallar med den och den är verkligen kraftfull! Den är klockren att använda vid rotkapning före skördare och att såga upp vindfällen med. Den håller varvtalet oavsett belastning, det är imponerande, säger Joakim Isacsson.

Den här sågen vänder sig främst till proffshuggare, eller möjligen självverksamma skogsägare med riktigt grov skog.
Den här sågen vänder sig främst till proffshuggare, eller möjligen självverksamma skogsägare med riktigt grov skog. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Du har ju genomgående gett sågen högsta betyg, till och med fem plus, ett betyg som vi egentligen inte har. Men när det kommer till tyngd och balans ger du betyget fyra. Varför?

– När jag såg den tyckte jag att den såg gigantisk ut. Men vikt-/effektförhållandet är 1,24 kg/kW vilket är en låg siffra. Men det långa svärdet, 20 tum, påverkar framför allt balansen. Om sågen ska användas vid avverkning av grövre lövträd skulle jag rekommendera att använda ett 15 tums svärd i stället.

Startar på två drag

Vi går igenom testprotokollet och Joakim Isacsson säger bland annat att motorsågen är mycket lättstartad. Två drag, oavsett om sågen är kall eller varm. Handtaget har elastostart, det vill säga en fjädring i starthandtag vilket gör startdraget bekvämt.

Luftfiltret har han rengjort varje dag och konstaterar att det är mycket lätt att ta loss filtret för att komma åt att rengöra det. Däremot tycker han att det är något svårare att göra rent cylinderflänsarna.

– Det är trångt att komma åt flänsarna och svårt att rengöra dem.

”Fastnar inte spån och skräp”

Kedjebyte fixar han däremot snabbt.

– Jag gillar Stihls system med drev utanpå kopplingskåpan. Sen är det någon som tänkt till med den här sågen och integrerat muttrarna på kåpan. Därmed är det slut med att leta lösa muttrar i snön och mossan. En annan bra sak med kopplingskåpan är att den är slät på insidan, vilket gör att det inte fastnar en massa spån och skräp där.

Kåpan är slät på insidan vilket gör att det inte fastnar en massa spån och skräp innanför den.
Kåpan är slät på insidan vilket gör att det inte fastnar en massa spån och skräp innanför den.

Han tycker också att oljepåfyllningen är onödigt stor och påpekar att det kommer att komma ner skräp och spån i oljan.

Nackdelen: Det höga priset

Joakim gillar Stihls sågar överlag. Men han saknar högerhandsskyddet som Husqvarna har.

– Framför allt med på den här större sågen.

Det som talar emot sågen är priset, drygt 14 000 kronor.

– Det krävs att man funderar över inköpet när en såg kostar mer än 10 000 kronor.

BETYG: Stihl MS 500i

Betygsskalan är 1-5.

Vikt/balans: 4

Arbetsmiljö/buller/vibrationer: 5

Styrka vid fällning och kapning: 5+

Servicefunktioner: 5

Användarvänlighet: 5+