Nakenbilderna togs på Ponsses fabrik

undefined

Ponsses VD Juho Nummela, har möten med flera stora skogsbolag nästa vecka, för att diskutera företagets fortsatta jämställdhetsarbete.
Ponsses VD Juho Nummela, har möten med flera stora skogsbolag nästa vecka, för att diskutera företagets fortsatta jämställdhetsarbete. FOTO: KENNETH FRANSSON/ PER ÖSTERMAN

Juho Nummela uppger att man nu arbetar brett för att lyfta jämlikhetsarbetet inom alla delar av företaget.

– Vi är för jämlikhet och tar kritiken på stort allvar. Det var vår tyska återförsäljare som höll i produktionen, men det var ett misstag av oss att tillåta det.

Har du förståelse för att sådan marknadsföring kan upplevas som att kvinnor i skogsnäringen inte riktigt räknas?

– Vi vill verkligen be om ursäkt till alla som tagit illa vid sig, säger Juho Nummela.

Agerade tillsammans

Elin Olofsson som arbetar på SCA är känd som en av initiativtagarna till #slutavverkat och till Nyks, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen. Det var denna grupp som drog fram nakenkalendern i ljuset.

– I söndags var det en av medlemmarna som såg kalenderbilder från den tyska sidan och tog upp det i vår grupp.

Inlägget drog i gång en intensiv aktivitet.

– Man diskuterade hur vi skulle kunna få Ponsse att förstå allvaret. Vi mejlade, ringde och kommenterade på deras Facebooksida.

Responsen från Ponsse Sverige var att man inte kunde påverka vad tyska återförsäljare gjorde.

– De sa att det inte gick att göra något åt, men vi har jurister i vår grupp och vi upplyste dem om att det är varumärkesintrång och att de har full rätt att agera.

Produktionen på film

Nyks hittade en video som visade att fotograferingen ägt rum på den finska fabriken.

– De hade filmat och lagt ut på Youtube, där såg man hur folk på fabriken stod och tittade medan kvinnor låg och ålade på Ponsses maskiner. Namnet på filmen var något i stil med "Girls and Forest machines Photo shoot in Finland", säger Elin Olofsson.

Medlemmarna i nätverket gick också in och kommenterade och ogillade bilderna som lagts ut på den tyska sidan.

– Vi kände att vi får ta ställning även för de tyska skogskvinnorna.

Skogsbolag tog avstånd

Att kalendern fick allmän uppmärksamhet gjorde att många bolag i skogsnäringen tog ställning och satte ned foten.

– Några medarbetare hörde av sig till mig under helgen, och så fort man får se något sådant här så vill man agera, säger Sören Petersson, VD på Holmen.

Att Ponsse hänvisar ansvaret till en tysk återförsäljare tycker han inte håller. Kvinnor ska vara lika mycket värda överallt.

– Man kan inte ha olika värderingar i olika delar av världen. Att destruera kalendrarna tar inte bort problemet, det här visar att man inte alls har förstått innebörden av jämställdhet.

Både Holmen och SCA säger till Land Lantbruk att man kommer att ha möte med Ponsse i nästa vecka för att diskutera hur de planerar att arbeta vidare med jämställdhet i företaget.

LÄS MER: "Sexistiska kalendern visar hur mycket jämställdhetsarbete som är kvar"

LÄS MER: Ponsses återförsäljare gjorde nakenkalender