Norge diskuterar CWD med EU

Antalet hjortdjur som bekräftas döda av CWD, avmagringssjukan, i Norge fortsätter öka. Nu ska Norge diskutera åtgärder med EU.

Norges jordbruks- och livsmedelsministern ska träffa EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet för att diskutera åtgärder mot CWD.
Norges jordbruks- och livsmedelsministern ska träffa EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet för att diskutera åtgärder mot CWD. FOTO: MOSTPHOTOS

EU ser med ökande oro på spridningen av CWD i Norge. I januari 2018 har man funnit 14 djur med bevisad avmagringssjuka i Norge, men Mattillsynet, förväntar sig att siffran ska fortsätta att stiga, skriver Bondebladet.

Som Land Latbruk tidigare har skrivit ska en hel stam av vildren slaktas för att hejda sjukdomen.

Möte med EU

Under fredagen ska jordbruks- och livsmedelsministern Jon Georg Dale träffa EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet Vytenus Andriukaitis. Där ska de båda diskutera CWD och hur de åtgärder som genomförs i Norge för att bekämpa sjukdomen går, men även de skyddsåtgärder som föreslås i EU.

Samarbete

Redan 2016 enades de två om att arbeta tillsammans mot sjukdomen, då fanns fem fall av CWD bekräftade.

– Vi är mycket oroade över detta och vi har kommit överens om att samarbeta närmare, förklarade Andriukaitis efter samtal med jordbruksministern den gången.

EU vill underlätta

Ett av problemen är att djuren kan gå över gränserna, och EU vill därför underlätta samarbetet mellan Finland, Sverige och Norge, lovade Andriukaitis.

Läs mer: 30 000 hjortdjur har testats i Norge

Övervakning av CWD i Jämtland

Sjuk älg sköts nära Jämtland