Ny app mäter skogen digitalt

Appar för att mäta skog är här för att stanna. Nu lanserar Arboreal en ny app som kan mäta allt i skogen.

Arboreal Skog är en ny app för att mäta skog.
Arboreal Skog är en ny app för att mäta skog. FOTO: FILIP BERGGREN

De gamla verktygen relaskop och klave kan numera bytas ut mot en app i mobiltelefonen. Land Skogsbruk har tidigare berättat om företaget Katam i Lund som utvecklat en app som genom videoinspelning av provytor beräknar bland annat trädvolymer, träddiametrar, grundyta och stamtäthet.

Komplett mätverktyg

Nu lanserar företaget Arboreal ett komplett mätverktyg i form av en app som heter Arboreal Skog

– Det här är det enda verktyg som kan mäta allt, tidigare har du varit tvungen att ha med kilovis med utrustning för att göra skogliga skattningar, säger grundaren Johan Ekenstedt i ett pressmeddelande.

Förenklar virkesaffärer

Arboreal menar att appens noggrannhet är hög vilket är viktigt om man vill veta hur mycket och vilka produkter man får efter en avverkning eller om man ska gallra eller inte och vad skogen är värd.

– Vi hoppas att det leder till att vi kan använda skogarna på ett hållbart sätt och att detta förenklar virkesaffärer för skogsägarna, säger Johan Ekenstedt.

Augmented reality

Metoden när man använder appen efterliknar en vanlig provytemätning. Arboreal Skog använder AR-teknik, Augmented reality, som bygger upp en 3D-miljö i realtid där användaren gör sina mätningar. Alla mätningar får en koordinat på en karta och det går att sammanställa resultatet i skogen även utan mobil täckning.

Växer så det knakar

Appen har tagits fram i samarbete med företaget Salaguno.

– Vi ser nu att datorseende i konsumentteknik växer så det knakar. Mätningar som tidigare enbart varit möjliga med specialverktyg kommer vi i framtiden göra i appar som Arboreal Skog, säger Samuel Norling på Salaguno.

LÄS MER: Bättre koll på skogen med smart mätning