Nya lösningar ska skapa full täckning

undefined

Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid LTU, och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik.
Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid LTU, och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik. FOTO: LULEÅ TEKNISKA UNIVERSITET

Fastän mobiltäckningen ökar i Sverige finns fortfarande områden runt om i landet med dålig eller ingen täckning alls. Sedan drygt ett år driver Luleå tekniska universitet, LTU, projektet Full täckning som arbetar för att öka den mobila täckningen på landsbygden för att skapa möjligheter för människor att bo och verka över hela landet.

– Det finns idag områden där ingen av operatörerna har täckning och många områden där inte alla har täckning, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem vid LTU och verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik.

Hela Sverige ska digitaliseras

Målet med LTU:s projekt är att vara en katalysator för en omställning där landsbygden inkluderas i digitaliseringen av det svenska samhället och vara en samverkansplattform för instanser utanför projektet.

– Man kan säga att vi samordnar och kombinerar olika befintliga tekniker för att hitta smarta lösningar i den befintliga infrastrukturen, säger Karl Andersson.

Aktörer i projektet är ett antal intressenter, som exempelvis Region Västerbotten, Visita, Swedish Lapland och LRF samt lösningsleverantörerna Ericsson och Netmore.

– Det finns många aspekter på ökad mobiltäckning, men i grunden handlar det om att få tillgång till en modern digital teknik som ger möjligheter till digital utveckling oavsett var i landet man verkar, säger Karl Andersson.

Fyra stora aktörer i Sverige

Projektet testar just nu några olika lösningar för att öka mobiltäckning. En handlar om nationell roaming. Det betyder att telefonen har ett simkort som automatiskt växlar till den operatör som här täckning i det aktuella området. Det fungerar på samma sätt som när man åker utomlands och mobiltelefonen automatiskt kopplar upp sig mot en operatör i det landet.

Ett annat test handlar om att skapa bättre mobiltäckning på en yta genom att ta in en telesignal och förstärka den med en egen basstation så att området får stabil täckning.

I Sverige är det fyra stora aktörer som har licenser för att bygga mobilnät. Karl Andersson tror inte att de kommer att bygga nät precis överallt.

– Det kommer hela tiden att finnas hål i deras olika nät.

Därför är projektets nästa test att höghöjdsmontera en basstation som kan skapa täckning i större områden som helt saknar mobiltelefoni.

– I samarbete med ett kraftbolag ska vi montera basstationer i deras master på två platser. Teoretiskt har beräkningar visat att de kan ha en räckvidd på 10 mil, men nu vill vi pröva det i verkligenheten också, säger Karl Andersson.

LÄS MER: Ny teknik kan spara miljoner