Nya trädslag kan vara framtiden i skogen

Med varmare och fuktigare klimat är det inte säkert att de träd som nu står i skogen är optimala i framtiden.

Ek väntas etablera sig även i Norrland i framtiden.
Ek väntas etablera sig även i Norrland i framtiden. FOTO: MOSTPHOTOS

Det förändrande klimatet är en realitet som gör att växtzonerna flyttar sig norrut mer för varje år. Därför kan det vara en god idé att tänka på att de träd som nu står i de norrländska skogarna kanske inte är de optimala om hundra år.

Före detta tv-meterologen Per Holmgren är nu expert på klimatförändringarnas konsekvenser och besökte Jämtland och Norrskog, rapporterar SVT Jämtland.

– När skog planteras i dag måste man ta hänsyn till både hur klimatet är i dag och hur det kommer att vara om hundra år, säger Pär Holmgren.

Läs mer: Skogsägare bör anpassa sig till klimatförändringarna

Läs mer: Nytt klimat ger tidigare blomning

Läs mer: Viktigt bevara kalla platser i skogen

När det blir ett fuktigare och varmare klimat får barrträden det allt tuffare medan lövträden gynnas. Klimatet spås även bli blötare och blåsigare.

– Vegetationen i Jämtland kommer att vara som den i dag är i norra kontinenten eller södra Sverige. Exempelvis lärkträd och ek man man räkna med kommer att etablera sig, menar Per Holmgren.

Därför kan det vara klokt att fundera på vilka trädslag som kan vara långsiktiga alternativ, menar Norrskog.

– Det är också viktigt att man sköter om sin skog och gallrar. Då kommer den att klara de nya påfrestningarna bättre, säger Matilda Karlsson, marknadsutvecklare på Norrskog.