Nytt larm om älgsjukdom

Ett nytt misstänkt fall av avmagringssjuka hos älg har upptäckts i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Det är oklart om älgen var smittad av den smittsamma varianten eller inte.
Det är oklart om älgen var smittad av den smittsamma varianten eller inte. FOTO: PONTUS LUNDAHL/TT

Sjukdomen, Chronic Wasting Disease, CWD, upptäcktes i en nio år gammal älgko som sköts under den pågående älgjakten i Arjeplog. Enligt jägarna visade den inga tecken på sjukdom innan den sköts.

Utökad provtagning

Tidigare i vår upptäcktes två fall av CWD i Arjeplog och Arvidsjaur. I och med de fynden kom påbudet att ha utökad CWD-provtagning i samband med höstens älgjakt i Arjeplog och Arvidsjaur. Alla fällda vuxna älgar ska testas, skriver Jakt & jägare.

Yngre älg

Älgen är yngre än de två tidigare fallen, något man inte vet vad det kan innebära.

"Exakt vad det innebär har vi inte svar på, det finns fortfarande mycket vi inte vet om den här sjukdomen", säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA, enligt ett pressmeddelande.

Oklart om smittsam variant

Om det rör sig om en smittsam eller en åldersrelaterad variant av sjukdomen är inte heller klarlagt, då provtagningar krävs på många djur för att göra jämförelser.

Liknar de tidigare

Det nya fallet liknar de två tidigare genom att provet från hjärnan var positivt medan lymfknutan var negativ i första analysomgången. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland.

Läs mer: Nytt fall av älgsjukdom i Norrbotten

Tusentals prover ska tas efter CWD-fall