Oron stor hos skogsägare i Salatrakten efter anlagda bränder: ”Det är väldigt otäckt”

I helgen brann det återigen på flera platser i skogarna runt Sala. Räddningstjänsten var snabbt framme och kunde släcka flammorna, men misstankar om att även de senaste bränderna är anlagda oroar skogsägare i området.

Lars-Uno Juhlin undersöker sin skog efter branden för drygt en vecka sedan. Det nedbrända området ligger precis utanför hans mark.
Lars-Uno Juhlin undersöker sin skog efter branden för drygt en vecka sedan. Det nedbrända området ligger precis utanför hans mark. FOTO: PRIVAT

En av de berörda skogsägarna är Lars-Uno Juhlin som bor på en gård i Broddbo utanför Sala, med sin fru. För inte ens två veckor sedan hotade lågorna hans skog.

– Vi hade tur i oturen. Branden stannade 30 meter från rågången, säger Lars-Uno Juhlin.

”Reagerar om man ser någon obekant bil”

Tre olika bränder blossade upp i de västmanländska skogarna utanför Sala i helgen. De kunde snabbt släckas och misstänks ha varit anlagda, precis som flera av de tidigare bränderna som drabbat trakten de senaste veckorna.

– Det är nästan det otäckaste, säger Lars-Uno Juhlin och fortsätter:

– Nu reagerar man om man ser någon obekant bil på olämpligt ställe.

Hans 30 hektar skog var på vippen att ta eld när skogen intill brann för drygt en vecka sedan. Tack vare räddningstjänstens insatser och att vinden vände, kunde branden stoppas bara 30 meter från hans mark.

– Det var väldigt otäckt, men det var ju inte som för fyra år sedan under den stora branden. Men det var tre bränder samtidigt. Jag tror att de sa att det var 100 hektar som brunnit nu.

LÄS MER: ”Viktigast att vi och djuren klarar oss”

”Helikoptrar landade på vårt gärde”

Många boende evakuerades, men paret Juhlin hörde inte till dem då deras gård ligger flera hundra meter från brandhärden. Men han berättar att oron var stor och att telefonen gick varm första kvällen när nära och kära och grannar ville förhöra sig om att de var utom fara.

Räddningsarbetet kunde de följa på mycket nära håll.

– Gården ligger alldeles intill Riks 70, nära bygdegården. Brandbekämparna hade upprättat stabscenter i bygdegården. Helikoptrarna landade på vårt gärde och de använde det som parkeringsplats för tankbilar. Vi såg när de gick ner över sjön för att hämta vatten och helikoptrarna körde rakt över vårt tak, säger Lars-Uno Juhlin.

På Mellanskog tar man bränderna på stort allvar och ser särskilt allvarligt på att de kan vara anlagda. Per Nyström, som är förtroendevald både i Mellanskog och i den lokala LRF-avdelningen, har fram till nyligen ingått i en krisgrupp med anledning av det inträffade.

Fokus på att förebygga framtida bränder

I den har både representanter från brandförsvaret och Sala kommun suttit. Senast i går, måndag, sammanträdde gruppen för att utvärdera räddningsarbetet och hur det kan förbättras. Även om slutsatsen är att arbetet fungerat betydligt bättre än vid den stora branden 2014 så finns det fortfarande en del att förbättra – inte minst när det gäller information i samband med evakueringen av boende.

Arbetet är nu också inriktat på att försöka stoppa att fler bränder anläggs.

– Polisen har stärkt bevakningen och Sala kommun uppmanar folk att vara vaksamma och hålla koll på okända bilar som uppför sig misstänkt. Och alla har uppmanats att stänga av skogsbilvägar så att det inte är så lätt att komma ut för någon som vill hitta på något dumt, säger Per Nyström.

LÄS MER: Polisen misstänker fler anlagda Salabränder

Kvinna häktad för skogsbranden i Sala

Kvinna misstänkt för att ha anlagt skogsbrand släpps