Planering pågår för att sätta ut vildrenar i Sverige

I Sverige är vildrenen utrotad sedan lång tid tillbaka. Men går planerna som tänk kan vilda renar skymtas i svenska skogar igen inom ett par år.

FOTO: ISTOCK/MOSTPHOTOS

Vilda renar har inte funnits i Sverige på över hundra år. Men inom ett par år kan vildrenen vara tillbaka i våra skogar.

Vid Umeå universitet arbetar forskaren Stig-Olof Holm med en förvaltningsplan för att vildrenar ska kunna sättas ut i skogarna i Mellansverige och södra Norrland. Värmland, Dalarna och Gävleborg är några av de län som anses var lämpliga.

Har minskat kraftigt i världen

– Huvudanledningen är att den här underarten av ren, skogsvildrenen, har minskat kraftigt på global nivå och är nu nere på ungefär 4 000 individer i världen, säger Stig-Olof Holm, universitetslektor på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet till Sveriges Radio Västerbotten.

Ska jagas av människa och varg

Renarna som sätts ut ska kunna jagas av både jägare och rovdjur. På så sätt kan konflikten mellan människa och varg dämpas eftersom vargarna får fler vilda djur att jaga istället för tamdjur.

– Men det förutsätter att vargpopulationen hålls på en konstant nivå. Annars fungerar det så att om man får mer mat så ökar man i antal och då har vi ingen nytta av detta, säger Stig-Olof Holm till P4 Västerbotten.

Måste godkännas

Förvaltningsplanen förväntas vara klar inom ett år men för att planerna ska bli verklighet ska de godkännas av flera myndigheter.

LÄS OCKSÅ: De ska undersöka konflikten mellan varg och jägare