Polen bröt mot EU-lag vid avverkning av urskog

Avverkningen av den polska urskogen Bialowieza strider mot EU-lagar. Det beskedet kom under tisdagen från EU-domstolen.

Avverkningen av Bialowiezaskogen i Polen var olaglig.
Avverkningen av Bialowiezaskogen i Polen var olaglig. FOTO: MOSTPHOTOS

Enligt EU-domstolens slutliga dom stred den Polska avverkningen av urskogen Bialowieza, öster om Warsawa och nära gränsen till Vitryssland, mot EU-lagen. Det skriver The Independent.

Världsarv

Skogen är klassad som världsarv av FN-organet Unesco, men 2016 tog Polens miljöminister Jan Szyszko beslutet att tredubbla avverkningen mot den tillåtna. Motiveringen var bland annat att skydda skogen mot granbarkborre. Tvärt emot detta varnade forskare från runt om i Europa om att den omfattande avverkningen i stället kunde vara skadlig.

Sista bisonhjorden

Från hela Europa har miljöaktivister kämpat emot avverkningen, med motiveringen att skogen innehåller rikt djur- och växtliv, samt Europas sista stora bisonhjord.

– Detta är en stor seger för alla som försvarat Bialowiezaskogen. Hundratals människor har varit djupt engagerade i att rädda detta unika skogsområde från förstörelse. Men vår kamp tar inte slut här. Just nu är beslutet bara på papper, vi måste se handling. Sedan borde den polska regeringen överväga att utvidga nationalparken så att den omfattar hela Bialowiezaskogen, sa James Thornton från organisationen Client Earth.

Högt vite

Domstolens beslut från tisdagen träder i kraft omedelbart, vilket betyder att Polen genast måste dra tillbaka beslut om avverkning. Görs inte detta kan regeringen få vite på tiotals miljoner euro.

Miljöministern avsattes tidigare i år från regeringen och den polska regeringen har nu meddelat att man kommer att rätta sig efter domstolens beslut.

Läs mer: EU-domstolens generaladvokat: Polsk skogsavverkning olaglig

Polen hotas av vite

Polen trotsar EU-domstolens order