Polen hotas av vite

Om inte Polen slutar att avverka urskog i Bialowiezaskogen hotar EU-domstolen med 993 000 kronor i vite – om dagen.

Urskogen är den sista resten av skogen som täckte största delen av Europas slättland för 10 000 år sedan.
Urskogen är den sista resten av skogen som täckte största delen av Europas slättland för 10 000 år sedan. FOTO: MOSTPHOTOS

EU-domstolen hotar Polens regering med ett vite på motsvarande 993 000 kronor om dagen om inte landet upphör med avverkningen i Europas sista urskog Bialowieza. Det uppger TT.

Har 15 dagar på sig

Polen har nu 15 dagar på sig att bevisa att man inte bryter mot avverkningsförbudet.

Polens miljöminister Jan Szyszko säger dock att landet redan till 100 procent är tillmötesgående när det gäller EU:s krav och till en radiokanal säger Szyszko att Polen respekterar "domstolens rekommendationer".

Får avverka för allmänhetens skydd

Kritikerna till avverkningen i urskogen menar att Polen fäller träd i kommersiellt syfte. Regeringen säger att man gör det för att skydda allmänheten, något som EU-domstolen sagt ja till – om det är nödvändigt.

Den polska regeringen har därefter tolkat ordet "nödvändigt" på ett något friare sätt än EU-domstolen, då man bland annat fällt träd för att minska risken för skogsbrand och skalbaggsangrepp.

Ligger i Polen och Vitryssland

Bialowiezaskogen är drygt 3 000 kvadratkilometer stor och den ligger till hälften i Polen och till hälften i grannlandet Vitryssland. Urskogen är den sista resten av den skog som täckte största delen av Europas slättland för 10 000 år sedan. Vissa delar av skogen har varit orörd sedan inlandsisen drog sig tillbaka från Mellaneuropa.

Vad som gör Bialowiezaskogen unik är storleken, åldern och de sällsynta djur- och växtarter som lever där, till exempel visenter.

Strider mot lag

Till stor del är skogen listad som ett världsarv av Unesco och delar av den är även skyddad av Natura 2 000. EU-kommissionen anser att de polska kalhyggena i Bialowiezaskogen strider mot både europeisk och polsk lag, skriver Svenska Yle.

Läs mer: Polen trotsar EU-domstolens order

Upplev Europas skogar i sommar