Positiva effekten av skogsbranden i Västmanland

undefined

Forskning visar att människor visade omtanke och generositet under skogsbranden i Västmanland 2014. På en balkong i Ängelsberg visades detta med en banderoll.
Forskning visar att människor visade omtanke och generositet under skogsbranden i Västmanland 2014. På en balkong i Ängelsberg visades detta med en banderoll. FOTO: GROTH PER+/ AFTONBLADET / IBL BILDBYRÅ

Den 31 juli 2014 bröt en skogsbrand ut på ett kalhygge i Surahammars kommun och totalt 14 000 hektar skog försvann i lågorna. En person avled och cirka 70 byggnader brann ned eller brandskadades.

Nu visar en undersökning från Örebro universitet att resultatet av händelsen inte bara var negativa.

– Självklart är de negativa konsekvenserna många efter en stor skogsbrand. Jag vill inte nedbetona att katastrofen påverkade många människor, men vi blev förvånade över hur positiva många av de boende i området var, säger Rolf Lidskog.

Omtanke och generositet

750 personer svarade på en enkät sex månader efter branden, genomförde en intervjustudie direkt efter händelsen och en till ett år efteråt. Det visade sig att omtanke, social gemenskap och generositet genomsyrade svaren.

– Det har blivit en annan anda i hela byn överhuvudtaget. Vi pratar mera med varandra och man pratar med varandra på ett annorlunda sätt. Så det har varit bra. Överhuvudtaget generositeten hos människor runt omkring en, den är alltså fantastisk, svarar en deltagare i studien.

Ett undantag från forskningen

Tidigare forskning har visat att orsaken till en skogsbrand påverkar andan i allra högsta grad. Uppstår branden av naturliga orsaker såsom åska eller extremväder minskar riskerna för konflikt bland människorna. Startar den däremot av människohand så finns det starka förutsättningar för konflikt.

Branden i Västmanland är dock ett undantag från detta eftersom den startade av en gnista från en skogsmaskin. Så trots att den enorma skogsbranden var människoskapad gick man samman och visade omtanke och samarbete.

– Det kan bero på att i katastrofen så stod alla handfallna och visste inte vad som hände. Det gällde att släppa allt vad man hade för händer och göra det bästa av situationen. När allt var över så såg man exempelvis att nästan inga permanentbostäder var förstörda. Jag tolkar det som att man förberedde sig på det värsta men att det inte blev så allvarligt som man befarat. Och då kunde man andas ut. Även om det självklart är oerhört tragiskt med dödsfall, säger Rolf Lidskog.

Hyllar människor i utvärderingen

Även om det gjordes misstag, speciellt i början, så visar Rolf Lidskogs undersökning att människor såg hur hårt alla jobbade för att stoppa branden och hyllar dem i utvärderingen.

Sommaren 2018 drabbades Sverige igen då sammanlagt 25 000 hektar skog brann upp runt om i landet. Orsaken till dessa bränder tros i första hand vara gnistbildningar och åsknedslag. Någon undersökning om människors uppfattning om hur den insatsen hanterades finns inte, men Rolf Lidberg pekar på att orternas storlek kan spela roll för de boendes sammanhållning.

– Om man resonerar om det så är det i vissa fall lättare när det handlar om landsbygd. Människor känner varandra och står varandra närmare än i exempelvis en storstad. På ett större ställe finns risken att man bryr sig om sina närmaste, men inte de man inte känner, säger Rolf Lidskog.

LÄS MER: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna