Pressad åklagare ger inga tidsbesked i Karl Hedin-fallet

Åklagaren kan inte säga när förundersökningen mot Karl Hedin och hans medmisstänkta kommer att vara klar. Analyser och förhör återstår, säger Lars Magnusson.

Det återstår fortfarande analyser och förhör som ska hållas, säger åklagaren.
Det återstår fortfarande analyser och förhör som ska hållas, säger åklagaren. FOTO: MOSTPHOTOS

Misstankarna mot Karl Hedin om grovt jaktbrott kvarstår trots att åklagaren Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema, har övergivit påståendet om att en varg skulle ha dödats den 26 oktober förra året.

– Även om han inte längre misstänks för att ha dödat en varg så är det även ett grovt jaktbrott att söka efter ett djur i syfte att döda det, säger Lars Magnusson.

Inga vargrester i aska

Polisens utredare har ägnat stor möda åt att försöka hitta resterna efter en varg. Bland annat skickades aska från en panncentral i ett av Karl Hedins sågverk på analys, men utan att några spår upptäcktes.

Ingen har hört något skott vid den aktuella tidpunkten och Karl Hedin hade enligt egen utsago inget brukbart vapen med sig.

”Hade upptäckt felaktighet i utskriften”

I början av juli tvingades Lars Magnusson konstaterade att de delar av de avlyssnade samtalen som polisen ansåg ohörbara faktiskt gick att urskilja, detta sedan han använt hörlurar avsedda för musiklyssning.

Vad fick dig att vilja lyssna på inspelningarna och inte bara lita till polisens utskrift?

– Jag hade tidigare upptäckt en felaktighet i utskriften och då ville jag lyssna själv. Jag var i tron att polisen använde en bra utrustning.

Vilken förklaring har du fått till att något sådant kan inträffa?

– Att det kan låta olika beroende på vilken utrustning man använder. Men står det ohörbart ska det vara ohörbart, säger Lars Magnusson.

Hur ser du på den övriga skarpa kritik som Karl Hedin riktar mot utredningen?

– Han har riktat kritik i form av anmälningar och det är inget som jag vill kommentera.

En av de fem misstänkta är avförd från utredningen. Men Lars Magnusson vill inte säga något om när ett åtalsbeslut kan väntas.

– Det återstår analyser och även en del förhör. Men när dessa kan hållas vet jag inte.

LÄS MER: Karl Hedin på jakt efter upprättelse: ”Ute efter att skada mig” (LRF Premium)