Riksåklagaren överklagar jaktbrott till HD

Jägaren trodde att han sköt en räv. Men det visade sig vara en varg. Mannen dömdes i tings- och hovrätt för jaktbrott av normalgraden. Riksåklagaren anser att han bör dömas för grovt jaktbrott och överklagar till Högsta domstolen.

Vargen misstogs för en räv, och sköts ihjäl av en jägare i Skåne i augusti 2018.
Vargen misstogs för en räv, och sköts ihjäl av en jägare i Skåne i augusti 2018. FOTO: POLISEN

Jägaren trodde att han sköt en räv. Men det visade sig vara en varg och han åtalades för grovt jaktbrott. Åklagaren ansåg att det rörde sig om just ett grovt brott då vargen är ett "hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt vilt", och för att mannen varit grovt oaktsam då inte förvissat sig om vilken art det rörde sig om innan han sköt ihjäl det.

Överklagar

Mannen dömdes dock i både tingsrätt och hovrätt för jaktbrott av normalgraden. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen, då hon anser att han visst bör dömas för grovt jaktbrott. HD har heller inte prövat något mål tidigare, enligt Åklagarmyndigheten.

”Grovt jaktbrott”

"Uppsåtliga jaktbrott avseende varg bedöms i regel som grovt brott. Varg är ett hotat, sällsynt och särskilt skyddsvärt djur och skäl finns därför att bedöma också oaktsamt dödande av varg som grovt brott", skriver riksåklagaren i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Jägare dömd för dödsskott mot Snapphanevargen