Så arbetar du säkert i skogen på vintern

Att arbeta i skogen på vinter ställer lite speciella krav. Det gäller att planera sitt arbete noga och jobba rätt för att undvika onödiga skador på virket och marken.

Så snart tjälen gått ner i marken och snön kommit kan man packa en kommande skotarväg för snöskoter eller fyrhjuling. Tänk på att köra dubbel spårbredd så kan även fyrhjulingen ta sig fram.
Så snart tjälen gått ner i marken och snön kommit kan man packa en kommande skotarväg för snöskoter eller fyrhjuling. Tänk på att köra dubbel spårbredd så kan även fyrhjulingen ta sig fram. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Långt innan snön ligger djup och döljer det mesta bör man starta med att planera avverkningen inklusive var vägar ska läggas och hur virket ska tas ut ur skogen. Genom att packa snö till körvägar innan kan fina vägar skapas som ger spårlös körning, men det krävs planering och tid.

– Packad snö är perfekt körunderlag för piggkedjor, nästan som att köra på grusväg, men när våren kommer blir det blankis vilket ger sämre grepp, säger Tomas Gullberg.

LÄS MER: Ta vara på vintern – nu är rätt tid att arbeta i skogen

Börja trampa upp

Packa körvägar kan man göra redan när minusgraderna kommer. Då börjar man trampa upp vägarna med fyrhjuling, bandmaskin, skoter eller traktor.

– Börja med att köra med en så lätt maskin som möjligt om det är svag mark. Då plattar man till marken vilket gör att den fryser ihop till en kaka så att tjälen går djupare ner i marken. Man kan med fördel köra flera gånger eftersom ju oftare man trampar upp vägarna desto bättre blir de, förklarar Tomas Gullberg.

Se över verktygsbältet.
Se över verktygsbältet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

"Bara dumdristigt"

Under vintern kan ju de flesta välja när de ska arbeta i skogen och väldigt få måste hugga när det är alldeles för mycket snö eller svår upplega (mycket snö i trädkronorna).

– Det är bara dumdristigt, konstaterar Tomas. Vintern är bra för avverkning, men varje dag på vintern är inte bra så det gäller att välja de trevliga dagarna.

Vinterskog med snö som fastnat i trädkronorna, så kallad upplega.
Vinterskog med snö som fastnat i trädkronorna, så kallad upplega. FOTO: ISTOCK

Snön kan också göra att man lättare förlägger eller tappar bort verktyg som exempelvis krokar och kilar.

– Det brukar vara idé att se över sitt bälte så att det går lite lagom trögt att få loss verktygen. Man kan också testa med att färgmärka så att de syns bättre eller kanske fästa verktyg som lätt tappas i ett utdragbart hundkoppel.

LÄS MER: Så förbereder du dig för arbete i skogen på vintern

Hitta rätt fällriktning

Tomas menar att planeringen av trädfällningen kanske är det allra viktigaste. Till att börja med måste man hitta rätt fällriktning. Snön i kronans grenverk kan ha enorm tyngd när det snöar och bildas is vilket gör att det är svårare att förutse lämplig fällriktning.

– Har det väl fastnat snö blir det lätt mer och mer. Råkar det bli dålig fällriktning kan man förstöra mycket genom att ta med sig andra träd, och björkar som fastnar kan lätt bli sprättbågar som är väldigt farliga att såga i, berättar han.

Börja med att sparka upp och skotta stammen fri från snö.
Börja med att sparka upp och skotta stammen fri från snö. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Studera stammen och kronan för att se den naturliga fällriktningen och bestäm hur trädet ska fällas.
Studera stammen och kronan för att se den naturliga fällriktningen och bestäm hur trädet ska fällas. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Skotta upp en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt motsatt håll från fällriktningen hållet så att man kan gå undan då trädet börjar falla.
Skotta upp en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt motsatt håll från fällriktningen hållet så att man kan gå undan då trädet börjar falla. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Se till så att riktskären hamnar rätt.
Se till så att riktskären hamnar rätt. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Måtta in brytmånen. Såga sedan insticket med rusande kedja och kapa hela stammen utom brytmånen och säkra hörnet.
Måtta in brytmånen. Såga sedan insticket med rusande kedja och kapa hela stammen utom brytmånen och säkra hörnet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Slå in en fällkil lite lätt med yxan.
Slå in en fällkil lite lätt med yxan. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
När kilen är på plats kapar man av säkra hörnet.
När kilen är på plats kapar man av säkra hörnet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Därefter är stammen lös och det räcker med ett slag med yxan på kilen så faller trädet.
Därefter är stammen lös och det räcker med ett slag med yxan på kilen så faller trädet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Gå undan på den skottade reträttvägen medan trädet faller.
Gå undan på den skottade reträttvägen medan trädet faller. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Överst ser man vad som är kvar av säkra hörnet och längst ner ser man brytmånen som fungerat som gångjärn och gjort fällningen säker.
Överst ser man vad som är kvar av säkra hörnet och längst ner ser man brytmånen som fungerat som gångjärn och gjort fällningen säker. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Kylan påverkar

Kylan på vintern påverkar träden på några sätt som man bör ta hänsyn till vid avverkningen.

En är att brytmånen på stubben håller lite sämre då frusen ved är mindre böjbar. Det gör att man bör undvika svåra trädfällningar och träd som lutar vid kyla. En annan är att grenar är styvare och stelare vilket gör att det lättare att fastna i andra träd vid fällning.

– Det är också kraftigt ökad risk för att fina trädstammar splittras när de slår i stenar eller stammar på marken i stark kyla. De blir lite som glas, förklarar Tomas Gullberg.

Så blir huggning säker

Säkra hörnet minimerar riskerna och ger kontroll på när och hur trädet faller. Minskar också spjälkningsrisken.

Är det mycket snö i kronorna kan fällriktningen vara svår att bedöma. Är man det minsta osäker bör man fästa en lina runt stammen som man kopplar till en handvinsch eller traktor.

Skotta upp runt hela stammen och en reträttväg på minst en och en halv meter lite snett åt motsatt håll från fällriktningen så att man kan gå undan då trädet börjar falla.

Har man tillgång till snöskoter kan man använda den och trycka ner snön där man planerar att ta sig fram och även där man vill fälla träden.

Ge kvistningen lite extra tid för om det är mycket snö ökar risken för att ramla.

Om det är möjligt ska man avvakta med att hugga tills det är bra förhållanden utan upplega.

Källa: Benny Bäcklund, Säker Skog. i norra Sverige.