Saftsugande parasit angriper ekarna

undefined

Många ekar ser vissna ut, eftersom den snedstreckade ekstyltmalen verkar ha ett bra år.
Många ekar ser vissna ut, eftersom den snedstreckade ekstyltmalen verkar ha ett bra år. FOTO: ALAMY/IBL

Ekstyltmalens larver tar sig in i ekens blad och suger upp växtsaften inuti bladen. Bladen vissnar och dör, och trädet blir grått och trist istället grönt och frodigt. De flesta ekar förlorar sina blad, men de får nya inom loppet av en månad.

"Angreppen hämmar ekarnas tillväxt en smula. Men de tar inte livet av träden", säger insektsexperten Bert Gustafsson, verksam vid Riksmuseet i Stockholm till Aftonbladet.

Ekar har drabbats främst i Sörmland och Uppland, inklusive Stockholm, men även på Öland. Experterna påpekar dock att eken är det träd i Sverige som har flest parasiter, och drabbas av angrepp varje år.

Trivs i värmen

Varför årets angrepp blivit så omfattande är oklart, men en förklaring är den fördelaktiga temperaturen de senaste åren - varmare vintrar gör att den snedstreckade ekstyltmalen får lättare att överleva. Dessutom gillar den att tillbringa vintern på och i hus, vilket gjort att träd i tätorter har drabbats hårdare.

Vill man motverka framfarten tipsar natursidan.se om att man kan sätta upp fågel- och fladdermusholkar, samt odla växter som malens naturliga fiende parasitsteklarna livnär sig på. Exempelvis hundkäx, strätta, hårkörvel, morötter eller fänkål.

LÄS OCKSÅ: Ökade angrepp av tallstekel