Sänkta priser på timmer

Det stora virkesutbudet påverkar nu priserna i södra Sverige. Det betyder sänkta priser på grantimmer, talltimmer och kubb.

Södra och Vida sänker priserna.
Södra och Vida sänker priserna. FOTO: MATS P OSTELIUS

2018 var ett skadedrabbat år för skogen och i både Sverige och Europa finns mycket stora volymer skog som skadats av storm eller granbarkborre och som behöver skördas, transporteras och förädlas. Färsk statistik från Skogsstyrelsen visar också att det under årets första kvartal anmäldes 25 procent större areal för avverkning jämfört med samma period förra året.

Holmen sänker

Det stora utbudet av virke gör nu att nu Holmen sänker virkespriserna i region Syd och Uppland med 50 kr/m3fub på grantimmer, 30 kr/m3fub på talltimmer och 15-25 kr/m3fub på kubb.

– Vi försöker köra för fullt för att så många som möjligt av våra virkesleverantörer ska få möjlighet att avsätta sin skadade skog. Prissänkningen är en nödvändig anpassning för att göra det möjligt, säger Andreas Rastbäck, affärschef på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

Även Europa

Enligt Holmen är situationen i Mellaneuropa situationen än värre, efter kraftiga stormar och stora barkborreangrepp i Tyskland, Österrike, Italien och Tjeckien under 2018.

Vida sänker också

Enligt ATL sänker även Vida priserna på timmer med 50 kronor per kubikmeter för gran, 30 kronor per kubikmeter för tall och kubben med 25 kronor per kubikmeter. Södra sänkte redan i januari sina priser av samma anledning.

LÄS MER: Råden till skogsägarna när marknaden svalnar