Sebastian Kirppu får inte längre inventera arter på fritiden

Länsstyrelsen i Dalarna förbjuder nu en anställd att på sin fritid kämpa för att stoppa skogsavverkningar.

Sebastian Kirppu.
Sebastian Kirppu. FOTO: MATS P OSTELIUS/ISTOCK

Landshövding Ylva Thörn har bestämt att Sebastian Kirppu, som är anställd som naturbevakare vid Länsstyrelsen på sin fritid måste sluta med att inventera djur och växtarter i avverkningshotade skogar, vilket tidningen Publikt var först med att berätta.

”Risk för bristande förtroende”

”Länsstyrelsen bedömer att Kirppus bisysslor medför stor risk för bristande förtroende inte bara för honom i tjänstemannarollen utan även för övriga tjänstemän på myndigheten”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut, som landshövdingen inte vill kommentera ytterligare.

Som anställd på Länsstyrelsen i Dalarna är Sebastian Kirppu naturinformatör och naturumvärd på Fulufjällets nationalpark.

Länsstyrelsen har i flera år försökt får Sebastian Kirppu att sluta arbeta ideellt med att inventera rödlistade arter för att få avverkningsanmälda skogar klassade som skyddsvärda, och därmed stoppa avverkningen.

Sebastian Kirppu anser att många skogsbolag bryter mot reglerna i certifieringarna när de avverkar skog. Och han är kritisk mot trakthyggesbruket.

”Storknar av att okunskapen lyser igenom fullständigt i vårt statligt ägda skogsbolag. Man påstår att kalhyggen är en del av det naturliga kretsloppet - HERREGUD! Vad är det med detta Sveaskog och deras fortsatta lögnaktiga påståenden om skogen och dess ekologi?”, skrev Kirppu på Facebook nyligen.

”Länsstyrelsens inventeringar är jag inte iblandad i”

Enligt Sebastian Kirppu råder ingen motsättning mellan fritidsengagemangen och hans arbete.

– Det är inte ens länsstyrelsen som granskar avverkningsanmälningar, det är Skogsstyrelsen. Och de inventeringar som länsstyrelsen gör är jag inte inblandad i, säger han till Publikt.

Land Skogsbruk har sökt Sebastian Kirppu som avböjer att kommentera.

LÄS MER: Skogsaktivist och tjänsteman på samma gång

Kurs i att stoppa avverkningar får kritik