Setra storsatsar på dörrtillverkning i Långshyttan

Träindustriföretaget Setra planerar att börja tillverkning av dörrar och fönster i Långshyttan.

FOTO: MOSTPHOTOS

Setra har tagit över ett gammalt industriområde där Outokumpu tidigare hade verksamhet. När stålindustrin lades ned gick 180 jobb förlorade, men nu blir orten istället föremål för en stor nysatsning.

Under startar Setra tillverkning av dörrar och fönster på det sedan 2014 och fram till nu tomma industriområdet, skriver tidningen Mitt Dalarna.

Första förädlingsfabriken

Komponentfabriken blir företagets första inom förädling, säger Setras vd Hannele Arvonen, till tidningen. Träet till varorna ska komma från sågverket i Skinnskatteberg och från Bergslagen i övrigt.

Driver en limfabrik

Setra driver sedan tidigare en limträfabrik i Långshyttan, med ett 50-tal anställda. Målet är att uppnå syngergieffekter mellan de båda anläggningarna. Till hälften är Setra sedan 2011 ägt av Mellanskog.

- Det här är vårt första steg in i förädlingsprocessen och det öppnar upp för vidare produktion av andra träkomponenter i framtiden, säger Mellanskogs ordförande Karin Peters, till Östra Småland.

Totalt handlar det om en produktionsvolym på cirka 45 000 kubikmeter färdiga komponenter. Tanken är att starta med 20 nya jobbtillfällen, men det kan bli fler på sikt.

LÄS OCKSÅ: Södra och Mellanskog höjer inköpspriserna