Skogsbränder härjar vidare i Kalifornien

Tusentals brandmän är just nu upptagna med att bekämpa de fjorton stora skogsbränder som pågår runt om i Kalifornien, USA, rapporterar TT. Detsamma gäller i British Columbia, Kanada, där ett stort antal bränder rasar.

FOTO: MOSTPHOTOS

Nästan 8 000 människor har tvingats lämna sina hem de senaste dagarna och tusentals byggnader riskerar att förstöras av bränderna.

37 grader varmt

Den pågående värmeböljan, med temperaturer på över 37 grader, tros ligga bakom skogsbränderna.

– Det är låg luftfuktighet, mycket varmt och vindarna ligger rätt – och så finns helt enkelt mycket som kan fatta eld, säger Gina DePinto, talesperson för Santa Barbara County, till LA Times.

Inga uppgifter om skadade

I delstaden British Columbia i västra Kanada är läget också kritiskt. Där rasar cirka 230 olika skogsbränder, som gjort att 7 000 personer evakuerats hemifrån sedan i fredags, skriver Global News. Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna.

Provinsen har nu utlyst katastrofläge för första gången sedan 2003 och myndigheter varnar för att bränderna riskerar att spridas ytterligare då det torra vädret ser ut att hålla i sig under veckan, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Texten uppdateras.

LÄS MER: SMHI larmar om brandrisk i skogen