Skogsbruket i Skåne lider av regnet

Det skånska skogsbruket har stora problem med blöta skogsmarker efter en regnig höst och vinter. Nu befarar skogsnäringen konsekvenser.

Djupa spår efter tunga maskiner i våt mark. Bilden är dock från ett annat tillfälle.
Djupa spår efter tunga maskiner i våt mark. Bilden är dock från ett annat tillfälle. FOTO: MOSTPHOTOS

Det myckna regnandet sedan i höstas har gjort arbetet i de skånska skogarna svårt. Marken är mycket blöt och det gör att stora områden blir otillgängliga för både avverkning och framkörning av timmer då markskadorna riskerar att bli alltför omfattande. Det skriver P4 Kristiansstad.

"Extremläge"

– Förhållandena i dagsläget är väldigt svåra, med tanke på all nederbörd som kommit sedan tidigt i höstas, säger skotarförare Anders Söderberg, som kör virke utanför Vittsjö.

Han har preparerat marken med ris för att minska markskadorna så mycket som möjligt.

– Annars hade det sjunkit ytterligare några decimeter. Visst kan de se ut så här, men när det har regnat så här pass länge skulle jag kalla det för ett extremläge. Den tuffa utmaningen är att inte förstöra marken och lämna ett gott jobb efter sig, säger Anders Söderberg.

Får konsekvenser

För att skona mer utsatt mark från skador har inköpare valt mindre nederbördskänsliga områden, men nu börjar dessa ta slut och skogsnäringen befarar att situationen snart får konsekvenser.

– Industrierna börjar stå tomma. Sågverken har svårt att få sitt timmer, pappersbruken har svårt att få sin massa. Fortsätter det såhär kommer det bli riktigt svårt, säger Peter Nilsson, Sydved.