Skogselmia hoppas på 26 000 besökare

Det är inte ens en vecka kvar tills Skogselmia slår upp grindarna. Årets upplaga har framtidens skogsägande som tema.

Anders Strandh, Mattias Pontén, Anton Eklund och Anders Ekman är väl förberedda på att ta emot horder av besökare på Skogselmia.
Anders Strandh, Mattias Pontén, Anton Eklund och Anders Ekman är väl förberedda på att ta emot horder av besökare på Skogselmia. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Anders Strandh, platschef, och Mattias Pontén, mässansvarig, är minst sagt entusiastiska när Land Skogsbruk träffar dem knappt två veckor innan mässtart.

– Vi har över 300 utställare och det trillar fortfarande in nya, nu börjar det bli trångt, säger Anders Strandh.

Nordiska marknaden

Skogselmia riktar främst in sig på den nordiska marknaden. Men i år har intresset varit stort från en värld långt utanför Norden.

– Vi kommer till exempel att få besök av en grupp från Laos. Det finns ett stort intresse för det hållbara svenska skogsbruket, säger Mattias Pontén.

Vi sätter oss i bilen för att åka runt, men hinner kanske 100 meter innan vi ska ut ur bilen för att titta på ett litet visningshägn.

Litet visningshägn

– Det är precis markberett här och på mässan kommer SLU att berätta om poppelodling och Arevo kommer att plantera tall med sitt granulat för snabb och säker plantetablering. På Elmia Wood om två år kan vi se utvecklingen, säger Anders Strandh.

Anders Strandh.
Anders Strandh. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Anders rekommenderar:

· MSB:s och räddningstjänstens monter. Här finns allt som man som skogsägare är nyfiken på vad gäller brandberedskap från myndigheternas sida.

· Skotar-SM. Landets skickligaste skotarförare visar vad de går för.

· Tre appar. Tre utställare på rad visar appar som blir viktiga för framtidens skogsägare.

· Drone zone, drönarzonen, kräver ingen förklaring.

· Event Tent. Varje dag är späckad med intressanta seminarier.

Vi fortsätter resan i bilen.

– Här kommer det amerikanska företaget Bandit industries att ställa ut en 23 meter långt stålmonster, säger Anders Strandh.

MSB egen monter

Något som de båda tycker är riktigt intressant är att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommer att ha en rejäl yta och visa sin utrustning samt föreläsa i Event Tent.

– Här finns det alla möjligheter för skogsägare att se vilken utrustning som finns och hur beredskapen är inför nya skogsbränder, säger Mattias Pontén.

Mattias Pontén.
Mattias Pontén. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Mattias rekommenderar:

· Ta ett helt varv! Den här mässan är kompakt och det är möjligt och ändå hinna lägga tid på de utställare man tycker är intressanta.

· Ska jag nämna en maskin så måste det bli Malwas skördare som är utrustad för att kunna hantera grövre träd.

· Simgården är ett måste om man är intresserad av ny teknik. Det är naturbruksgymnasier som visar digitalisering med inriktning på simulering av bland annat körteknik.

· Kanadensiska Cramers batteridrivna motorsåg är intressant. Ja motorsågarna över lag, flera nyheter hos såväl Husqvarna som Stihl.

· Timbersports och Champs of logging vill jag ju också se!

För tidigare besökare är slingan välbekant, många utställare finns på de platser där de funnits flera år i rad.

Uppkopplad skog

– Tänk på att även om du tycker att du har koll på vad utställarna har för produkter, gå in i montern och fråga: Vad har ni för nytt i år som ni kan visa mig, säger Anders Strandh.

– Skriv också att vi har uppkopplad skog! Vi har förstärkt vårt wifi på hela mässområdet med extra master, säger Mattias Pontén.

Mattias Pontén och Anders Strandh visar svikten i en skogsbilväg som kan beskådas på mässområdet.
Mattias Pontén och Anders Strandh visar svikten i en skogsbilväg som kan beskådas på mässområdet. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Varierat program

En sak är säker, det är helt omöjligt att inte hitta något som man är intresserad av på den här mässan. Om man bara är det minsta lilla intresserad av skog. Gamla hästkrafter i form av hästar samsas med de senaste modellerna skotare. Och så har vi all den där nya tekniken, den som mäter det vi har i skogen och den som spanar in allt ovanifrån. Så svårt att begripa sig på när man läser om det, men där på Skogselmia klarnar nog det mesta.