Skogsmaskintillverkare storsatsar i Sverige

Nu är det helt klart. Komatsu Forest satsar i Umeå och bygger en helt ny fabrik i storformat som ska vara klar att invigas redan 2021.

Komatsu Forest är en av de världsledande tillverkarna av skogsmaskiner. Nu är det klart att man bygger en ny stor fabrik i Umeå.
Komatsu Forest är en av de världsledande tillverkarna av skogsmaskiner. Nu är det klart att man bygger en ny stor fabrik i Umeå. FOTO: KOMATSU FOREST

Som Land Skogsbruk tidigare berättat om har Komatsu Forest planerat att bygga en helt ny fabrik i Umeå. Nu är allt klart för en byggstart i maj. Enligt Komatsu Forest är bygget av den 40 000 kvadratmeter stora fabriken en av de största satsningarna i industrisverige just nu.

– Skogsbranschen har framtiden för sig. Det kommande decenniet ser vi hur nya innovativa och klimatsmarta produkter kommer att framställas ur träråvaran. Vi vill satsa för framtiden och ser att de bästa förutsättningarna för oss att göra det finns i Umeå, säger Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest i ett pressmeddelande.

Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest.
Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest. FOTO: KOMATSU FOREST

Framtidssäkrad fabrik

Komatsu Forest har i dagsläget både huvudkontor och tillverkning i Umeå, där ca 530 av företagets anställda sitter. Den nya fabriken kommer att byggas på industriområdet Klockarbäcken i stadens västra utkant. Exakt hur mycket satsningen kommer att kosta är okänt, men när Komastu Forest fick klart med 56 miljoner kronor i investeringsbidrag från Tillväxtverket uppgavs att fabriksbygget skulle kosta flera hundra miljoner kronor.

”Nästa generation”

Fabriken kommer att innehålla produktionsyta i två plan samt en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan.

– Vi ska bygga en framtidssäkrad fabrik, där vi kan lägga grunden för nästa generations skogsmaskiner. I de nya lokalerna kommer vi att kunna samla både tillverkning och utveckling. Vi satsar på en fabrik som tillgodoser vårt behov här och nu, men även ger oss utrymme att växa för framtiden, säger Martin Ärlestig.

Fabrikens fasad framifrån.
Fabrikens fasad framifrån.
Fabriken från sidan.
Fabriken från sidan.

Koldioxidneutral produktion