Södra satsar på tjejerna

Södra vill ha fler kvinnliga ingenjörer vid sina massabruk och är därför är en av huvudsponsorerna till ”Introduce a Girl to Engineering day” (IGEday). Ett initiativ av Womengineer med målet att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer.

Södra har som mål att 30 procent av medarbetarna ska vara kvinnor 2020.
Södra har som mål att 30 procent av medarbetarna ska vara kvinnor 2020. FOTO: LEIF JÄDERBERG

Södra öppnar dörrarna till sina tre massabruk i Värö, Mörrum och Mönsterås samt huvudkontoret i Växjö den 29 mars. Deltagarna är tjejer och icke-binära personer mellan 13-19 år. Detta är en satsning som ligger i linje med Södras hållbarhetsmål om att minst 30 procent av Södras medarbetare ska vara kvinnor år 2020.

LÄS MER: Gymnasietjejer fick lära om skog

LÄS MER: Svårt att locka unga till skogsbranschen

LÄS MER: Skogsteknik i fokus när Södra satsar på forskning

LÄS MER: Skogsstyrelsen kräver krafttag för ökad jämställdhet

Andelen kvinnor som i dag studerar på landets civil- och högskoleingenjörsprogram växlar mellan 20-25 procent.

– Det är en alldeles för låg andel. Som bransch måste vi göra saker gemensamt och öka jämställdheten på våra arbetsplatser. Att inspirera unga tjejer i tidig ålder till ingenjörsyrket, ett yrke som traditionellt är mansdominerat, är viktigt för vår och Sveriges framtida konkurrenskraft. Här har mötesplattformar som IGEday en viktig funktion att fylla, säger Christer Thörn, HR-direktör på Södra.

Under dagen kommer ett 60-tal tjejer att få prova på olika aktiviteter som lyfter fram hur man kan arbeta med teknik och ingenjörskap på ett utvecklande och hållbart vis. De kommer också få en inblick i hur Södra forskar kring nya produkter, förädlar trä och producerar pappers- och textilmassa.

– Genom IGEday vill vi vara med och öppna nya möjligheter för framtidens kvinnliga ingenjörer, säger Christer Thörn.