Sprängtickan – en dyrbar hälsobomb

Vet du att du kan ha rena hälsobomben på dina marker? Det handlar om en björksvamp med det explosiva namnet sprängticka. I hälsokostaffärer säljs den under namnet chaga för över 1000 kronor per kilo.

Sprängtickan inne i björken orsakar knölar på utsidan som man ganska snabbt lär sig känna igen. Knölarna ser brända ut och kan sticka ut ganska långt från stammen.
Sprängtickan inne i björken orsakar knölar på utsidan som man ganska snabbt lär sig känna igen. Knölarna ser brända ut och kan sticka ut ganska långt från stammen. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Sprängtickan lever som parasit inne i vissa björkar, men fruktkroppen visar sig utanpå stammen där svarta knölar bildas. Knölarna som skördas är bruna invändigt men sotsvarta utanpå och ofta ganska stora. Genom att mala knölarna till pulver eller ta bitar av dem och koka som te får man en hälsobrygd som lär överträffa det mesta.

Antioxidanter och vitaminer

Även om det inte finns några långa vetenskapliga studier vet man att den innehåller många och mycket av näringsämnen som vitaminer, mineraler, betaglukan, steroler och fytonäringsämnen. De sistnämnda lär fungera som antioxidanter som neutraliserar fria radikaler i kroppen och det lär vara bra. Och när det gäller antioxidanter verkar sprängtickan ha världsrekordet. Många äter blåbär för att få i sig antioxidanter, de har ett ORAX-värde på 9000, medan genomsnittet för testad sprängticka är 100 000.

Ryska för svamp

Att sprängtickan utnyttjas för sina nyttigheter finns dokumenterat från Nordamerikas indianer och från Ryssland. Det är också det ryska ordet för svamp, chaga, som gett namnet på de produkter som säljs.

Säljs för höga priser

I välsorterade hälsokostbutiker kan man köpa hela bitar av tickan, som kan kokas direkt, eller i form av malet pulver i burk eller tepåsar. Priset ligger ofta kring 100 kronor per hekto, men både dubbla och tredubbla prisexempel finns.

Har man en bit sprängticka …
Har man en bit sprängticka … FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Om sprängticka kan vara en affärsidé för skogsägare i Sverige är väl ovisst, men det lär säljas en del tickor på Blocket. Direktkontakt med hälsokostbutiker kan kanske också vara en kanal.

… kan man bryta eller såga den i bitar …
… kan man bryta eller såga den i bitar … FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Inte illasmakande

Land Skogsbruks Rolf Segerstedt fick en bit sprängticka av en skogsägare och har testat att koka vanligt te. Efter en timmes kokning hade det fått en fin brun färg, det smakar inte mycket, lite ”vaniljsmak”, tycker någon men snarare jordsmak, men absolut inte illasmakande är omdömet.

… som man sedan kokar till te under cirka en timme. Det färdiga teet får en ljusbrun färg och kan drickas varmt direkt eller kallt senare, eller användas i smoothies.
… som man sedan kokar till te under cirka en timme. Det färdiga teet får en ljusbrun färg och kan drickas varmt direkt eller kallt senare, eller användas i smoothies. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Sägs ha många hälsofördelar

Letar man på Google kan man se exempel på hur sprängtickan fungerar som naturläkemedel/kosttillskott. Som te ska den bland annat lindra magåkommor och som hudsalva används den mot eksem. Om bara hälften av det som utlovas där är sant så är chaga ett mirakelmedel. Där finns även uppgifter om hur den kan tillagas som te, del i smoothies och annat.