Stor privatskog nu såld

Långvinds bruk har sålts till Holmen för drygt en kvarts miljard.

Fastigheten ligger tre mil från Holmens sågverk och kartongbruk i Iggesund.
Fastigheten ligger tre mil från Holmens sågverk och kartongbruk i Iggesund. FOTO: KARL DANIELSSON EGENDOMAR

Holmen köper privatägda Långvinds bruk, mellan Hudiksvall och Söderhamn, för 285 miljoner kronor. Skogskoncernen har tecknat ett avtal om köp av skogsfastigheten i Hälsingland.

"Ett naturligt steg"

– Vi är glada över möjligheten att förvärva en större välskött skogsfastighet. Efter att ha sålt ett antal skogsfastigheter, varav en större i västra Jämtland, är dagens förvärv ett naturligt steg i strategin att öka skogsinnehavet i anslutning till vår industri, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef för Holmen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Långvinds bruk ute till försäljning

Den totala arealen på Långvind bruk är 6 900 hektar, varav 5 700 produktiv skogsmark där virkesförrådet uppgår till drygt 700 000 m3sk.

"Känns bra"

Bruket har gamla anor, ända sedan 1687 då det fick sina bruksprivilegier. Förutom de stora skogarna finns det också tillgång till jakt på älg, rådjur och tjäder och fiske i både insjöar och i Östersjön och ett flertal kulturhistoriskt intressanta byggnader och vattendrag.

– Det känns bra att sälja till en långsiktig och stabil ägare som Holmen. Vi har en lång tradition tillsammans och jag är övertygad om att Holmen kommer fortsätta bruka skogen på ett ansvarfullt vis, säger Magnus Tottie, en av säljarna av Långvind.

Nära sågverk

Fastigheten ligger tre mil från Holmens sågverk och kartongbruk i Iggesund och kompletterar bolagets skogsinnehav i regionen.

– Vi har en lång tradition av att vara verksamma i Hälsingland, vi kommer att fortsätta att förädla råvaran lokalt och vi kommer att fortsätta att ha ett nära samarbete och dialog med lokalsamhället, säger Thomas Bouvin, Regionchef Mitt, Holmen skog.

Klart i höst

Affären förutsätter att Holmen erhåller förvärvstillstånd, något som förväntas vara klart under hösten.

Läs mer: Långvinds bruk säljs i jätteaffär