Storbråk mellan jaktsabotörer och vargjägare

Ett stort bråk uppstod när aktivister försökte sabotera licensjakten i Kölstareviret. Aktivisterna säger sig ha blivit misshandlade medan jägarna uppger att aktivisterna använde våld för att provocera fram bråk.

FOTO: MOSTPHOTOS

Ett tiotal personer ur aktivistgruppen Hunt Saboteurs Sweden hade under fredagen tagit sig i till Kölstareviret i Västmanland för att störa licensjakten på varg. När jägare och aktivister under fredagen stötte samman vid en parkering uppstod bråk mellan grupperna. En av de kvinnliga aktivisterna puttades ned på marken och släpades bort av män från jaktlaget, visar en film som SVT Nyheter har publicerat.

Kvinna brottades ned

Filmen visar en kvinna som brottas ned med en jägare över sig. Men vad som föranledde situationen framgår inte:

– De kom fram till mig direkt och sa ”dra härifrån, det är privat mark”. Jag började gå tillbaka till bilen, då ser en jägare min kamera, säger en av aktivisterna till SVT Nyheter.

Aktionen handlade enligt henne om att störa och förhindra jakt, inte att hamna i konflikt med jägarna. En av jägarna, säger hon, tog tag i hennes arm, drog ned henne på marken och tog tag i hennes kamera. En annan jägare ska därefter ha tagit tag i henne, varefter hon trycktes ned i snön och blev ivägdragen.

”Medveten provokation”

Men enligt tidningen Jakt och Jägare gick aktivisterna medvetet in för att provocera fram bråk för att filma det. Samtidigt kastade de sig till marken inför kameran för att ge intryck av att bli misshandlade. Aktivisterna ska också ha sparkat en jägare.

– De brukar helt klart våld för att provocera. Det har jag fått se nu, säger en av jägarna, till Jakt och Jägare.

Bråket startade enligt en jägare när aktivist sparkade på en jägare, samtidigt aktivisterna rörde sig på privat mark.

Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet, uppger att aktivister ibland stör jakten men att det är ovanligt.

– Det är självklart ett problem, särskilt för de som drabbas, de stör en tillåten verksamhet, säger hon, till SVT Nyheter.

Länsstyrelsen är kritisk

Enligt obekräftade uppgifter har händelsen polisanmälts av både aktivister och jägare avseende ofredande och ringa misshandel. På polisens hemsida fanns under måndagen inga uppgifter om någon sådan polisanmälan publicerad.

Länsstyrelsens Daniel Mallwitz säger till Jakt och Jägare att det är olyckligt om jakten saboteras. Detta eftersom jakten sker efter deras beslut och att den har fått klartecken i flera instanser. Totalt har fyra av sex vargar som licensjakten omfattar skjutits, varav en under fredagen.

LÄS OCKSÅ: Södertörnsvargen skjuten