Stormvirket från Alfrida skeppas vidare

undefined

FOTO: SVEASKOG

I början av januari i år slog stormen Alfrida till med full kraft i delar av landet. Hårdast drabbades skogsägare i Uppland.

Sedan dess har Sveaskog samarbetat med andra branschaktörer för att rädda stora virkesvärden från att gå förlorade. På tisdagen startade utskeppningen av stormvirke från Hargs hamn.

Kamp mot klockan

Roger Johansson, marknadschef i Sveaskogs marknadsområde Syd, förklarar att det var viktigt att den fällda skogen togs omhand snabbt för att inte förlora i kvalitet och värde.

– Det har varit en kamp mot klockan eftersom det inte får bli för varmt ute. Då förstörs virket. Och den 1 juli måste virket vara borta, säger Roger Johansson till Land Skogsbruk.

”Varit en utmaning”

Problemen med granbarkborrar har även varit en påskyndande faktor då de sprider sig norrut. Dessutom har stormen bidragit med perfekt yngelmaterial.

– Rent logistiskt har det varit en utmaning. Det ska riggas för att köra in virket till hamnen, samtidigt som affärer som möjliggör det hela ska gå i lås. Plus att båttransporterna måste fungera, säger Roger Johansson.

En båt i veckan

Totalt planeras tolv båtar med barrmassaved som ska till två av Sveaskogs kunder utefter Norrlandskusten; Vallvik och Domsjö. Det motsvarar cirka 50 000 kubikmeter. En båt är vikt till Mellanskog.

Fram till sommaren

Utöver det kommer fem båtar - tre till Tyskland och två till Finland - med grantimmer att skeppas ut.

Båttransporterna kommer att pågå fram till sommaren. I snitt planeras en båt i veckan.

Förutom virke från Sveaskogs mark och privata skogsägare, har Sveaskog samarbetat med andra skogsföretag i regionen.

LÄS MER: Fler anmälde avverkning efter borrar och stormar