Svårt täcka behovet av markberedning

Säsongen för markberedning drar snart i gång, men frågan är om alla som är i behov av markberedning kommer att få det. Ett uppdämt behov och brist på markberedare kan sätta käppar i hjulen.

Markberedningssäsongen är snart här.
Markberedningssäsongen är snart här. FOTO: PER JONSSON

Mycket markberedning som skulle ha utförts förra sommaren blev aldrig gjord på grund av torkan och den stora brandrisken. Samtidigt råder det brist på markberedare i hela Sverige. Det är två faktorer som skulle kunna ställa till bekymmer för landets skogsägare. Land Skogsbruk har kollat läget inför markberedningssäsongen med de fyra stora skogsägarföreningarna.

"Har resurser"

Södra har stämt av läget i hela sitt verksamhetsområde inför 2019.

– Vår bedömning är att vi kommer kunna fullfölja våra markberedningsåtaganden i hela Södras område. Vi har tillräckliga resurser och produktionen har varit hög under hösten och vintern så vi bör hinna markbereda enligt plan. Det som kan påverka läget nu är att vi får en sträng vinter som minskar produktionen i februari till april, säger Magnus Petersson, chef skötsel- och entreprenörsutveckling i Södra.

Kört ikapp

Längre norrut har Mellanskog ett visst uppdämt behov av markberedning sedan förra säsongen på grund av att de då fick stå still under värsta torkan.

– Vi hade avstämning i förra veckan och vi har faktiskt kunnat köra ikapp det mesta, säger Erik Viklund, skogsvårdschef på Mellanskog.

Söker förare

Mellanskog har behov av att markbereda ungefär 5 000 hektar den kommande säsongen.

– Vi är på jakt efter mer resurser, men det verkar som om entreprenörerna har brist på förare. Trots det kommer vi att kunna pussla ihop det så att alla som behöver det får markberedning.

Stor efterfrågan

Norrskog arbetar just nu för fullt med planering och resurssättning av sommarens skogsvård. Man har sedan tidigare konstaterat att markberedare är en bristvara, och att mycket talar för att det kan bli så även sommaren 2019.

– Många aktörer i norra Sverige har under de senaste åren konstaterat att det skulle vara bra med ytterligare markberedningsresurser på marknaden, och att det kommer att vara en stor efterfrågan även 2019. Främst till följd av att fjolårets markberedningsarealer blev lägre än planerat på grund av torkan, säger Rolf Edström, kommunikationschef på Norrskog.

Kan erbjuda till alla

Norra Skogsägarna håller också på att förbereda markberedningssäsongen som kommer i gång så fort skogsvägarna torkat upp i vår. Helena Lindén, produktionsledare skogsvård, håller med om att det är brist på markberedare samtidigt som behovet ökar allt mer. Men hon menar att Norra kommer att kunna erbjuda markberedning till alla som behöver det.

– Vi hann med att markbereda ikapp i höstas och kommer nu att markbereda ungefär 6 000 hektar under 2019, säger hon.

Läs mer: Mekaniserad plantering har gäckat branschen i årtionden