Sveaskog utvecklar maskin för plantering

Sveaskog och Svenska Skogsplantor dammar av planteringsmaskinen Silva Nova. Det sker i ett samarbete med Grangärde Konsult och Innovation AB.

Silva Nova.
Silva Nova. FOTO: BENGT ANDERSSON

– Tiden är mogen för det här. Man har planterat skogsplantor på samma sätt i flera decennier, det är pinsamt. Jag är oroad över rationaliseringstakten inom skogsvård och ser det här som helt nödvändigt, säger Roger Johansson, chef för Svenska Skogsplantor.

Gammalt koncept

Den minnesgode vet att skogsbruket försökte introducera maskinell plantering redan för cirka 25 år sedan i form av Silva Nova. Maskinen satt på ett skotarchassi och två pendelarmar längst bak satte plantorna i backen.

Grangärde Konsult och Innovation AB var med och utvecklade maskinen och har därmed kunskapen som krävs för att ta upp tråden på nytt.

LÄS MER: LRF Premium – Så felsöker du motorsågen steg för steg

Ny teknik

Enligt företagets ägare, Stig Linderholm, ger dagens sensorsystem och materialteknik goda förutsättningar att skapa en kommersiellt gångbar planteringsmaskin som. Han tror att den kommer att förändra branschen.

Roger Johansson, chef för Svenska Skogsplantor.
Roger Johansson, chef för Svenska Skogsplantor. FOTO: ERIK ARDELIUS

Förtegen

I övrigt är han förtegen om hur tankegångarna går kring konceptutvecklingen.

– Vi har ett möte om det här just nu. Jag vill inte säga så mycket om det här annat än att vi ska försöka utveckla den (Silva Novan), säger Stig Linderholm.

LÄS MER: Premium – Lyckad maskinplantering hos Evaldssons

Sänkta kostnader

Enligt Roger Johansson är maskinell plantering ett sätt att sänka kostnaderna för Sveaskog och Svenska Skogsplantors övriga kunder.

Svårt med sten

Ett av problemen med Silva Nova var att den hade svårt att klara jobbet på steniga marker.

– Men vi räknar med att den första prototypen ändå blir tillräckligt bra för många marktyper. Den kommer att kunna användas på hälften av de föryngringar vi levererar plantor till. Längre fram kommer vi att kunna maskinplantera på de flesta marker, säger Roger Johansson.

Parterna planerar att ha en prototyp klar att testköra hösten 2019.