”Svensk design och svensk råvara”

Land Skogsbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året 2018 – här spanar Marie Henningsson, reporter på Land Skogsbruk, om att cellulosabaserade textilfibrer kommer att ta revansch.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

En T-shirt i bomull för 100 kronor. Det känns verkligen inte bra att köpa det där plagget när man vet att 20 procent av de bekämpningsmedel som används i världen går åt till att odla bomull. En odling som bara upptar 2,5 procent av all jordens åkermark. Ännu mer beklämd blir man när man läser att det går åt 2 700 liter vatten för att odla bomull så att det räcker till just den T-shirten, vatten som i de här länderna oftast är en bristvara. Det är inte bara bomullen som är ifrågasatt, för att producera polyestern som våra älskade fleecetröjor tillverkas av går det åt olja eller naturgas och när man tvättar plagget släpps mikroplaster ut i vattendrag.

Men alternativet finns och det växer i den svenska skogen. Det är inget nytt, träfiber har använts i textiltillverkning sedan tidigt 1900-tal. Men de senast 40-50 åren har bomull och syntetfiber tagit över alltmer. Dock verkar den miljövänligare fibern vara på väg att ta revansch. Det finns en växande marknad och produktionen av cellulosabaserade textilfibrer har faktiskt ökat mer än produktionen av bomull och syntetfiber.

I Sverige är det två aktörer som har inlett en större satsning på massa till textilindustrin, Södra och Domsjö. Södra är just nu i slutfasen på en större satsning som innebär att man 2020 ska kunna producera omkring 200 000 ton så kallad dissolvingmassa, den massa som sedan används i textilindustrin.

2018 tror jag att fler konsumenter vill avstå från bomull som producerats på tvivelaktigt sätt. Södras investering i Mörrum kommer att vara klar. I varje skogsägares hem kommer diskdukar av annat material än komposterbar skogsråvara att vara bannlysta.

För ett år sedan hade kronprinsessan Victoria en klänning på Nobelfesten som delvis var tillverkad av textilmassa med träfiber. På 2017 års Nobelfest var det kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som hade en förnybar spektakulär papperskreation. På nästa års Nobelfest vill jag se Centerpartiets Annie Lööf, i år uppmärksammad av en stor modetidning för sin vackra klänning, i ett plagg där inte bara designen är svensk utan även råvaran till tyget.

Min önskelista

att EU-parlamentet tar ett sunt beslut så att tallolja i drivmedel räknas som fossilfritt bränsle

att kläder inte bara annonseras med lågt pris och design utan även för att de är tillverkade av förnybar råvara.

Läs också: Spaning 2018: ”Nästa år blir ett hett år i skogspolitiken”