Tänk om lösningarna redan finns?

Det behövs fler innovativa lösningar för att kunna utbilda inom träarbete där utbildningarna efterfrågas.

Karin Johansson.
Karin Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Jag kan inte släppa det här med träutbildningar riktigt än. Det är ju inte bara det att det saknas utbildningar. Det verkar även saknas förståelse för att utbildningar måste anpassas för olika livssituationer och behov.

Unga är ofta beredda att flytta från hemorten för att gå i skola eller få jobb. Det är tyvärr inte coolt att ”bli kvar”. Uppfattningen att framtidsmöjligheterna finns på en annan plats, företrädesvis i städer, är ytterligare en grej som samhället behöver ta itu med. Kommun- och skolledningar behöver känna till att om de unga flyttar från kommunen för att utbilda sig så är risken stor att de aldrig kommer tillbaka.

Dessa nyutbildade unga behöver arbetslivserfarenhet, rutiner, ansvar att växa med, utrymme att göra misstag på någon annans bekostnad, schyssta arbetskamrater som lär ut knepen och pengar till hyra, körkort, bil, resor och andra drömmar. Här vore det fiffigt att matcha elever mot lite större företag där de kan få både praktik och så småningom anställning. Lärlingssystemet gör det möjligt men vem fixar rekrytering och matchning?

Vuxna, å andra sidan, får ofta impulsen att börja jobba med trä och hantverk efter en karriär som chef, vårdare eller på kontor. De har barn, hus, förtroendeuppdrag och kontaktnät som håller dem kvar på en viss plats. Det är inte särskilt sannolikt att de lämnar allt för ett eller två års yrkesutbildning på annan ort. Däremot kan de ha förutsättningar att bli egna företagare och en stark önskan att styra över sin egen tid.

Här vill jag se fler innovativa lösningar på distans- och närutbildningssamarbeten, och bättre nyttjande av befintliga investeringar. Tänk om småsågare kan ge två- eller tredagarskurser i kling- eller bandsågning, en takstols- eller golvtillverkare kan lära ut kvalitetssortering och CE-märkning i praktiken, SLU i Ultuna och Linnéuniversitetet i Växjö kan ge kortkurser inom sina forskningsområden – och tänk om dessa praktiska och teoretiska kurser kunde väljas och kombineras till en helt skräddarsydd träföretagarutbildning.

Tänk om trappfabrikens NC-fräs eller husfabrikens virkeskapsanläggning kunde användas för utbildning av egenföretagare på kvällar och helger. Då skulle fabriken ha en personalpool att kalla in vid sjukdom eller arbetstoppar, samtidigt som egenföretagaren får ytterligare en intäktskälla och nya insikter i rationell produktion.

Ja. Tänk om.

Karin Johansson

red@landskogsbruk.se