Torkan stänger del av pappersbruk

Stora Enso tvingas stänga av halva sin produktion vid Nymölla pappersbruk på grund av de låga vattennivåerna i Ivösjön. Stängningen ska inte påverka de 500 anställda.

En pappersmaskin i pappersbruket och en linje i pappersmassafabriken riskerar att stängas ner under måndagen.
En pappersmaskin i pappersbruket och en linje i pappersmassafabriken riskerar att stängas ner under måndagen. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Nymölla pappersbruk utanför Bromölla kan tvingas stänga av halva sin produktion på grund av de låga vattennivåerna i Ivösjön efter sommarens torka, uppger P4 Kristianstad.

Nivåerna har nu hamnat under fem meter och då kan produktionen komma att halveras. Ett slutligt beslut om minskad produktion kommer att fattas under måndagen, uppger Stora Ensos presstjänst för TT.

– Vi har aldrig varit i det här läget förr så det är svårt att säga exakt vad som kommer hända, säger fabrikschefen Michael Lindemann till radion.

För att göra pappersmassa behövs mycket vatten och tillgången är nu för liten, enligt Lindemann. En pappersmaskin i pappersbruket och en linje i pappersmassafabriken planeras därför att stängas ner.

Hur länge det kommer att vara så här, om man genomför neddragningen, vet man inte. Men det ska inte drabba de drygt 500 anställda.

– Det finns ju fortfarande en del produktion som måste skötas. Sedan kommer vi ju bedriva väldigt mycket underhåll, städarbete och utbildningar, säger Lindemann.

LÄS MER: Extremvädret slår mot skogsbolagen

LÄS MER: Stora Enso växer med lönsamhet