Torkan tvingar plantskolor kassera skogsplantor

Torkan medför att plantskolor och skogsägare tvingas kassera skogsplantor i stor skala, då dessa är omöjliga att plantera, som en följd av torkan.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ISTOCK

Över stora delar av Sverige tvingas plantskolorna göra sig av med skogslantor som inte kan planteras i det torra sommarvädret. Ett av de drabbade företagen är Sundins skog som säljer mellan 14 och 15 miljoner plantor varje år till skogsägare i södra Sverige.

Får skjutas upp

Planteringar som skulle ha skett under våren har fått skjutas upp och plantorna har istället hamnat i ett kylrum utanför Gislaved i Småland. Där ligger de paketerade i paketerade i kartonger,tall, gran och björk med jordklumpar.

– I min livstid har jag aldrig varit med om en sådan här torka. Det har väl varit brunbränt många gånger, men inte en så långvarig period med värme och uteblivet regn som det varit nu, säger Nils-Gunnar Pettersson, till Sveriges Radio.

Miljontals kronor

Förlusten kan bli fyra miljoner kronor, då det handlar om en miljon plantor, med ett värde av fyra kronor styck, som nu måste kasseras. Orsaken till att plantorna inte kan planteras är att det inte går att betarbeta jorden med maskiner, eftersom skogsmaskinerna inte får användas på grund av torkan. Brandrisken gör att markberedning inte kan genomföras.

Även Södra räknar med att tvinga kassera många plantor.

– Vi har inte gjort någon färdig kalkyl än, men det indikerar att vi kommer behöva kassera uppemot en miljon plantor. Så visst får det en påverkan, säger Sofia Petersson, virkeschef på Södra skogsägarna, till Sveriges Radio.

Plantorna redan beställda

För Ola Rosander, skogsägare i Vetlanda, har uppemot 70 procent av de nyplanterade granplantorna torkat. När torkan kom var plantorna redan beställda.

- Vi har satt ungefär 12 500 plantor, och av dem lever kanske 3000-4000. Det är ju tråkigt! De pengarna hade varit roligare att använda till något annat, säger Ola Rosander från Stenberga, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Regn kan rädda plantorna

Skogsvårdsledare Johan Karlsson, på Södra i Vetlanda, säger att många plantor ändå har klarat sig bra. En månad kan en planta klara sig och områden som inte har fått regn har störst problem.

- De som fick lite regn runt midsommar klarar sig ett par veckor till. Det behövs större mängder över större områden, säger Johan Karlsson, till radiokanalen.

Det torra och varma vädret medför att fler planteringar kan få problem de kommande veckorna.

LÄS OCKSÅ: MSB varnar för extrema brandrisker