Traditionell granlämning på slottet

undefined

Isak Landström, student på Skogis, lastar granar på en granodling i Skåne - en tradition sedan över femtio år.
Isak Landström, student på Skogis, lastar granar på en granodling i Skåne - en tradition sedan över femtio år. FOTO: SIMON PALMÉR

– Vi har åkt 120 mil i bil från Umeå, och det var lite blött och kallt medan vi lastade, så nu är man mör. Men vi har ändå kul, säger han.

Varje år lastar studenter från Skogshögskolan i Umeå granar i Skåne för att sälja inför jul. Dessutom får kungen några granar under en högtidlig hemleverans på slottet strax före jul.

Lämna granar på slottet

Christer Moreira Boman är huggeneral, alltså den som sköter resan till Skåne, dit han åker med några andra studenter för att packa gran.

Studenterna bor på ett billigt hotell i närheten och får ett minne för livet. Som tack för slitet får Christer Moreira Boman och de andra också ett bidrag till en studieresa, och vara med och lämna över granar på slottet.

Svårt att sova

Förra året var Erik Grafström med om att lämna granar till prinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

– Victoria och Estelle var så trevliga, säger Erik Grafström, som hade svårt att sova natten innan. Han var tvungen att vara på plats halv sju på morgonen, en och halv timme före granöverlämningen klockan åtta.

Kungliga granar

Kungafamiljen fick kungsgranar, förstås. De heter så just för att kungen får dem. Och kungabarnen fick "prinsessgranar" – egentligen små kungsgranar.

Jägmästarstudenter

Skogshögskolan Skogis studentkår säljer granar i Stockholm varje år, i år för 53:e gången. Första gången var 1966. Alla granförsäljarna är jägmästarstudenter från Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Studenterna säljer ett par tusen granar om året och pengarna går till studieresor och examensarbeten.

Granar från Skåne

Granarna kommer från Trolleholms gods i nordvästra Skåne, där det huggs 20-30 000 granar om året, mest kungsgran.