Tufft jobb röja efter stormen

undefined

Träd som fallit över ledningar måste bort, så att montörerna kan komma åt och reparera.
Träd som fallit över ledningar måste bort, så att montörerna kan komma åt och reparera. FOTO: PRIVAT

Alfrida har fällt 500 000 kubikmeter skog i främst Uppland. Till de entreprenörer som nu måste släppa sina ordinarie planer och börja röja upp hör R.S. Skogsentreprenad, som har sitt säte strax väster om Uppsala.

Kartlagt behoven

Delägaren Roger Carlsson har ägnat den första tiden efter stormen till att kartlägga hur behoven ser ut hos kunderna, som är privata skogsägare.

Genomgången visar att det handlar om ett 15-tal skogsägare och upp till 25 000 kubikmeter stormfällen som måste åtgärdas.

Värdet sjunker

– Det är bråttom att ta hand om virket. De träd som ligger men ändå har rotsystemen i marken kanske man kan spara ett tag. De som inte har det, kommer att torka ut rätt snabbt och då blir virkesvärdet betydligt sämre än vid stående skog, säger Roger Carlsson.

Företaget har tio anställda involverade i röjningsarbetet och Roger Carlsson räknar med att det kommer att behövas ytterligare fyra rotkapare för de "motormanuella insatserna”.

Fler skulle behövas

Ute i stormskogen är det inhyrd personal från Baltikum som går framför maskinerna och kapar loss rotsystemen. I övrigt är det den ordinarie styrkan på R.S. Skogsentreprenad som sköter jobbet. Här skulle det egentligen också behöva mannas upp, enligt Roger Carlsson.

– Men det finns inte så mycket extra folk att kalla in. Det är som vanligt underskott på duktiga maskinförare. Vi får antagligen öka på våra egna insatser och jobba de extratimmar som krävs, säger han.

Rasmus Hansen, arbetsledare på entreprenörbolaget T&B Allservice.
Rasmus Hansen, arbetsledare på entreprenörbolaget T&B Allservice. FOTO: PRIVAT

”Ansträngt överallt”

Stormröjningen beräknas pågå i minst sex månader för företaget och under den tiden får den ordinarie skogsförvaltningen vänta.

Roger Carlsson bekräftar att det är stor efterfrågan på tjänsterna.

– Vi har haft ett högt tryck hela vägen sedan torkan och bränderna i somras. Det finns ett stort uppdämt behov. Vi låg redan efter i avverkningsplanerna när det här hände. Det är väldigt ansträngt överallt. Själv fick jag en förfrågan om att åka till Åland och hjälpa till, säger han.

Rensar åt montörer

Kraftbolagen har egna röjare ute i Upplandsskogarna som fokuserar på att rensa bort nedfallna träd från ledningar så att montörer kommer åt att reparera och ge strömmen tillbaka till kunderna.

– Det blir ett rejält pådrag när något sådant här händer, säger Rasmus Hansen, arbetsledare på entreprenörbolaget T&B Allservice som är underentreprenörer åt EON.

Inkallade från hela landet

Teamet består av medarbetare från hela landet som kallats in för att röja efter stormen. Gruppen har varit verksamma i Åkerbergatrakten i Österåkers kommun i norra Stockholm.

– Vi åker runt och kollar ledningar och när vi hittar stormfällda träd tar vi bort dem. Det kan vara ett farligt jobb och när vi är osäkra får ett annat team komma och antingen spränga bort träden eller ta dem maskinellt, säger Rasmus Hansen som själv kom upp till Åkersberga från Skåne dagen efter att Alfrida blåst över.

Röjer linjer

– I vanliga fall är vi linjeröjare i Skåne. Vi röjer ledningsgator och tar bort döda eller sjuka träd för att minska risken att de ska falla på ledningarna, men när det blåser så här mycket faller även friska träd.