Upprop för äganderätten

Centerpartiet startar nu en stor namninsamling för att bilda opinion för äganderätten i skogen.

Helena Lindahl och Kristina Yngwe är två av de centerpartistiska politiker som kommer resa på skogsturné under våren.
Helena Lindahl och Kristina Yngwe är två av de centerpartistiska politiker som kommer resa på skogsturné under våren. FOTO: MOSTPHOTOS/ARKIV

– Människor far illa, det är inte acceptabelt, staten måste backa hem, vi måste göra något åt saken, säger Helena Lindahl (C), som sitter i riksdagens näringsutskott.

Centerpartiet ser ett ökande hot mot äganderätten när det gäller nyckelbiotoper, artskyddsförordningen och fjällnära skogsbruk.

– Att äga skog är en kapitalinvestering, men det är också ett sätt att leva. Och att kunna förvalta skog i generationer. Det är känslomässigt bortom lagar och regler.

På turné för att möta skogsägare

De fyra centerpartistiska riksdagsledamöterna Helena Lindahl, Kristina Yngwe, Eskil Erlandsson och Peter Helander kommer att åka på turné och hålla möten på sju orter i Sverige. Med början i Ljusdal vill riksdagsledamöterna träffa skogsägare, allmänhet och företrädare från industrin.

– Vi behöver mer information från kapillärerna om hur skogspolitiken påverka deras dagliga situation, säger Helena Lindahl.

– Idag är skogsägare livrädda för att man ska hitta någon värdefull nyckelbiotop på marken, då kanske man skyndar sig att avverka i stället för att spara den som man hade tänkt, det gynnar inte den biologiska mångfalden.

Lämnar namninsamling till regeringen

På mötena kommer deltagarna att kunna skiva under ett upprop för stärkt äganderätt. Skogsuppropet kommer också att samla namn på en sida på internet. Namn som sedan ska överlämnas till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

– Vi vill visa att det är allvar och att människor är oroliga. Vi tycker inte att det är acceptabelt att äganderätten urholkas på det sätt som den gör, säger Helena Lindahl.

Orter som Centern besöker under Skogsturnén:

22/5 - Ljusdal, Gävleborg

23/5 - Sunne, Värmland

24/5 - Orsa, Dalarna

4/6 - Lycksele, Västerbotten

11/6 - Älmhult, Kronoberg

11/6 - Timrå, Västernorrland

12/6 - Kalix, Norrbotten

LÄS OCKSÅ: Riksdagen: Se över Artskyddsförordningen

LÄS OCKSÅ: Landsbygdsministern rasar mot centern