Valuetecs svenska torkmonster intar Europa

Skellefteå-baserade Valuetec har fått två stora affärer ute i Europa, i Tyskland och Finland.

FOTO: VALUETEC

Valutec i Skellefteå, som bland annat levererar stora virkestorkar, har tagit hem storordrar från tyska Holzwerke Ladenburger och finska Junikkala. Affärerna gäller TC-kanaltorkar och blir den första i Finland och den tredje i Tyskland.

– För sex år sen driftsatte vi den första virkestorken av den här typen hos SCA Bollsta. Den fick ett enormt genomslag bland annat i tysk branschpress där den döptes till "Das Swedische Monster”, säger Robert Larsson, vd på Valutec, i ett pressmeddelande.

Ökar torkkapaciteten

Därefter har företaget sålt ytterligare tolv TC-kanaltorkar för över 250 miljoner kronor och en total torkkapacitet på en miljon kubikmeter. TC står för tvärcirkulation, vilket betyder att luften cirkulerar på ett sätt som gör det möjligt att skapa olika torkförhållanden och blanda virkesdimensioner.

På Junnikkala som har en årsproduktion på cirka 400 000 kubikmeter ska TC-kanaltorken möjliggöra en flexiblare produktion och öka den totala torkkapaciteten på sågverket. Holzwerke Ladenburger som har en årsproduktion på över 800 000 kubikmeter ska använda TC-kanaltorken för torkade bräder.

LÄS OCKSÅ: Ny maskin ökar kapaciteten på Södra Timber