Vargar försvinner i Dalarna

undefined

Vargstammen har minskat. Denna varg sköts 2015 i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta.
Vargstammen har minskat. Denna varg sköts 2015 i Sjundareviret mellan Södertälje och Gnesta. FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNINGSPROTOKOLL

– Det är ganska uppenbart. Tjuvjakt är den mest tänkbara förklaringen. Det är inget fel på miljön i området och det finns gott om älg, säger Olof Liberg, verksam inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

Varginventeringen har pågått hela vintern och börjar nu närma sig sitt slut. Hittills, fram till 1 mars, har man hittat 28 familjegrupper och 19 revirmarkerande par.

Svart hål

Dessa är ganska jämnt utspridda över mellersta Sverige (Värmland, Västmanland och Gävleborgs län) men mitt i utbredningsområdet finns ett stort svart hål – Dalarna. I dagsläget känner man bara till en enda familjegrupp med utbredning helt inom länet.

– Det har funnits ett svart hål där ganska länge, mellan Siljan och gränsen mot Värmland. Men nu verkar eländet vara på väg att sprida sig. Nu är det tomt även en bit in i Värmland, säger Liberg.

På länsstyrelsen i Dalarna är man medveten om problemet. Enligt Lena Berg, handläggare på naturvårdsenheten, har man tidigare alltid haft flera familjegrupper i länet, som mest åtta, och i genomsnitt fem, varje år sedan 2009.

– Det är en tydlig nedgång. Vi befinner oss helt klart i en ny situation, säger hon.

Skottskador

Jonas Nordström, enhetschef på länsstyrelsen, säger att det regelbundet noteras varg i området.

– Men de klarar inte att etablera sig. Vi vet att det förekommer illegal jakt, och flera av de legalt skjutna vargarna har haft skottskador. Det har varit så i ett antal år, säger han.

Hittar inte fler grupper

Fortfarande återstår fyra veckor innan inventeringsperioden är över, men Lena Berg tror inte att läget kommer att förändras nämnvärt.

– Jag tror inte vi hittar några fler familjegrupper nu. Möjligen ett eller annat revirmarkerande par, säger hon.

LÄS MER: Häktade i jaktbrottshärvan misstänks ha eldat upp vargar