”Vi har lyft äganderätten i debatten”

Det gröna näringslivet har lyfts i det egna partiet, en bred samsyn på livsmedelsstrategin har nåtts och äganderätten hart tagit plats i debatten. Det är moderaten Jonas Jacobsson Gjörtler mest nöjd med när han blickar tillbaka på sin tid i riksdagen.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M).
Jonas Jacobsson Gjörtler (M). FOTO: RIKSDAGEN

Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaternas gruppledare i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, meddelade i dag att han inte kandiderar till en plats i riksdagen valen 2018. Han anger bland annat önskan om att kunna tillbringa mer tid för familjen som skäl för beslutet.

Fullföljer uppdraget

Jonas Jacobsson Gjörtler har suttit i riksdagen sedan 2010 och fortsätter sitt riksdagsuppdrag mandatperioden ut.

Vad är du mest nöjd med när du blickar till på din tid i riksdagen?

– Den senaste tiden då jag har varit gruppledare i miljö- och jordbruksutskott och har kunnat lyfta det gröna näringslivets frågor i vårt eget parti. Jag tycker också att vårt arbete för en livsmedelsstrategi har lett fram till bättre mål än vad vi annars hade fått. Vi har också fått till en bred samsyn på livsmedelsstrategin i riksdagen. Vi har också lyft äganderätten i debatten och äganderätten är ju själva fundamentet för att kunna bedriva jord- och skogsbruk.

Vilka frågor tycker du att Moderaterna ska fokusera på framöver?

– Jag vill vara tydlig med att jag inte lämnar nu utan jag har massor av saker kvar att göra under resten av mandatperioden. Men äganderätten och konkurrenskraften är viktiga frågor framöver. Det gäller att bevaka regering och myndigheter så att Sverige inte övertolkar EU-direktiven och intar extrempositioner jämfört med andra länder.

Kan du tänka dig att kandidera till riksdagen igen i framtiden?

– Det utesluter jag inte alls. Det är bra att göra andra saker och hämta in annan erfarenhet och sedan återvända till politiken. Jag stänger inte den dörren. Det är roligt med politik och att vara med och påverka.

Vad ska du göra när du inte är kvar i riksdagen?

– Det är ju ett år kvar tills dess och jag vet inte ännu, det är en helt öppen fråga. Men jag är intresserad av de gröna näringarna och fortsätter gärna att arbeta i den sfären.

Jonas Jacobsson Gjörtler har tidigare arbetat som politisk sekreterare och kommunikationskonsult.

LÄS MER: Jacobsson Gjörtler lämnar riksdagen