65 procent i bidrag för byte till flis
Lagom till årets spannmålsskörd tog Mikael Fredriksson sin nya flispanna i bruk – till 65 procent betald av Klimatklivet. – För min del var det helt givet att söka bidraget, säger han.
Lagom till årets spannmålsskörd tog Mikael Fredriksson sin nya flispanna i bruk – till 65 procent betald av Klimatklivet. – För min del var det helt givet att söka bidraget, säger han.
Snickarna håller fortfarande på att färdigställa pannhuset när Mikael Fredriksson visar årets nya investering. Södra Lövåsen, en stor spannmålsgård med tjuruppfödning strax utanför Mariestad, har fasat ut oljan till torken mot fliseldning.
Totalkostnaden ligger på runt 3 miljoner kronor varav 65 procent har finansierats genom Klimatklivet.
– Vi har pratat i ett par år om att satsa på en flispanna. Oljan blir inte billigare och var senast uppe i 11 000 kronor kubiken. Förra året förbrukade vi närmare 40 kubikmeter till torken och det blir mycket pengar, konstaterar Mikael Fredriksson.
I början på året fick han genom en bekant höra talas om möjligheten att söka bidrag från Klimatklivet. Ansökan skickades in i slutet av mars och beslutet från Naturvårdsverket kom två månader senare.
Lagom till skördestarten i juli var pannan startklar. Valet föll på en Mabre på knappt 500 kW som skickar 90-gradig varmluft in i torken. Den eldas med flis gjord på massaved från gårdens skogar.
– Egen skog är en fördel men det skulle finnas ekonomi i det även om vi köpte flisen. Vi använder ingen grot utan tror att vi har igen på att använda bättre råvara, gärna en hel del björk, säger Mikael Fredriksson.
Under årets skörd har det gått åt 120–150 kubikmeter flis men ett mer normalt år räknar Mikael Fredriksson med det dubbla. Ett flisförråd ska finnas på plats någon gång senare under hösten.
– Vi hade kanske investerat i en flispanna även utan bidraget men då hade vi nog valt bort en del avancerad utrustning och pannhuset. Det går ju att lyfta ut pannan på plattan och sedan ställa den i en maskinhall över vintern, menar han.
Torken är en mobil Mepu med centralkanaler från 2013 på 36,5 kubikmeter. Den har en inbyggd oljebrännare som Mikael Fredriksson inte ser någon anledning att plocka bort, utan den får sitta kvar som alternativ energikälla om något skulle krångla.
Södra Lövåsen lagrar all sin spannmål och Mikael är inne på att i framtiden utöka med ytterligare en tork. Investeringen lär i så fall föregås av ytterligare en bidragsansökan ur Klimatklivet.
– Bidraget är en chans för oss att utveckla företaget, säger han.