95 000 grisar slaktas i svinpestutbrott

Efter ett utbrott av afrikansk svinpest avlivas 95 000 grisar på en delvis danskägd grisgård i Ukraina. Det är den sjätte danska grisgården i utlandet som drabbats.

Gården, som ägs till 82,85 av danska Zythomir Holding A/S, är en av de största i Ukraina.
Gården, som ägs till 82,85 av danska Zythomir Holding A/S, är en av de största i Ukraina. FOTO: GOOGLE MAPS

Runt 95 000 grisar ska slaktas på en gård i västra Ukraina, nära gränsen mot Polen, efter ett utbrott av afrikansk svinpest. Det handlar om den till merparten danskägda gården Halychyna-zahid, som är en av de största producenterna i landet.

Började avliva i helgen

I fredags uppstod det en misstanke om att besättningen smittats och under helgen bekräftades detta. Genast började man arbetet med att avliva alla de 95 000 svinen på gården, något som beräknas ta elva dagar.

– Vi påverkas av detta, men jag vill inte kommentera mer än så, säger Henrik Hilligsø Munk, styrelseordförande i Zythomir Holding A/S, som äger 82,85 procent av verksamheten.

Igång om fyra månader

På grisgården finns i år 5 800 suggor som väntas producera mer än 190 000 svin. Egendomen och stallarna täcker över 412 hektar och grödor odlas på mer än 5 600 hektar.

Nu ska gården hållas i karantän i 40 dagar och produktionen förväntas vara igång om fyra månader.

Hundratals svin avlivade

Detta är det sjätte kända utbrottet av afrikansk svinpest på danskägda lantbruk i utlandet; i Ryssland, Litauen, Rumänien och nu Ukraina. Med dessa 95 000 svin som ska avlivas är antalet avlivade grisar på grund av afrikansk svinpest nu uppe i knappa 200 000.

Läs mer: Afrikansk svinpest bekräftad i Serbien

Första veckan utan afrikansk svinpest i Belgien