Agritechnica 2019 kopplar upp sig

Världens största jordbruksteknikutställning kopplade på söndagen upp sig mot världen. Besökarna fann att mycket fokus ligger på digitalisering, men givetvis finns många nya intressanta jordbrukstekniska nyheter att se.

Långa köer vid Agritechnicas entréer.
Långa köer vid Agritechnicas entréer. FOTO: KRISTINA HANSÉN

På söndagen öppnade världens största jordbruksteknikutställning Agritechnica i tyska Hannover.

På närmare 100 hektar, varav 40 hektar mässhallar, delar nästan 2800 utställare med sig av den senaste tekniken i form av stora traktorer, avancerade tröskor och uppkopplade fältmaskiner.

Inomgårdsmekanisering får vänta till hösten 2020 och utställningen EuroTier.

Miljöhänsyn är ett annat tema, många tillverkare levererar band som kan bidra till mindre packningsskador i marken.
Miljöhänsyn är ett annat tema, många tillverkare levererar band som kan bidra till mindre packningsskador i marken. FOTO: PER EMGARDSSON

Ny teknik för alla

Besökarna har ett digert program med seminarier och workshops att välja på. Mässans tema är ”Globalt jordbruk – lokalt ansvar”. Under dessa ledord diskuteras hur både små och stora lantbruk kan nyttja innovativ teknik, för att klara skärpta krav på miljöomsorg och avkastning.

Mycket handlar om jordbrukets digitalisering, men också om hindren för den. Exempelvis behandlas bristande lönsamhet och även bristande bredbandstäckning i stora delar av Väst- och Centraleuropas landsbygd.

En lösning kan bli privata 5G-system som får egna frekvensband. Att täcka 1000 hektar med ett privat 5G-nät kostar omkring 3000 kr/månad plus kostnaden för en basstation och diverse teknisk utrustning. Bland andra John Deere visar en sådan basstation.

En lösning på landsbygdens dåliga bredbandstäckning kan bli privata 5G-system, här en 5G-antenn från John Deere.
En lösning på landsbygdens dåliga bredbandstäckning kan bli privata 5G-system, här en 5G-antenn från John Deere. FOTO: PER EMGARDSSON

Maskiner talar olika språk

Att flytta data mellan maskiner har blivit ett allt större problem. Maskinerna talar ju inte samma "språk".

Med routrar som AgriRouter avgör jordbrukaren själv vilka data som sänds vart. Då går data normalt vid sidan av de stora teknikföretagens molntjänster.

Inför Agritechnica visades tjänsten DataConnect som låter ganska begränsad information skickas direkt mellan Claas och Deeres moln samt till Claas driftledningssystem 365Farmnet.

En utmaning är att utforma de digitala hjälpmedlen så att de stöder och inte förvirrar föraren. Här är CaseIHs nya armstöd i klassikern Magnum.
En utmaning är att utforma de digitala hjälpmedlen så att de stöder och inte förvirrar föraren. Här är CaseIHs nya armstöd i klassikern Magnum. FOTO: PER EMGARDSSON

CNH ansluter brett

En av mässans stora nyheter är att CNH ansluter sig till båda dataöverföringssystemen. Data från CNH-maskiner kan därför skickas till både Agcos, Deeres och Claas maskiner.

Mässan anordnas av rådgivnings- och lantbrukarorganisationen DLG, Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft (Tyska lantbrukssällskapet) sedan 1985.

Land Lantbruk är på plats under veckan för att samla nyheter, träffa utställare och mässbesökare från hela världen.