Åklagare vill ha fängelse i jakthärvan
I morgon fredag ska domen komma i den uppmärksammade jaktbrottshärvan i Norrbotten. Åklagaren yrkar på fängelsestraff, men de misstänkta hävdar sin oskuld.
I morgon fredag ska domen komma i den uppmärksammade jaktbrottshärvan i Norrbotten. Åklagaren yrkar på fängelsestraff, men de misstänkta hävdar sin oskuld.
Nu kommer domen i den så kallade jaktbrottshärvan i Norrbotten. Där står fem män åtalade för olika jaktbrott och åklagaren yrkade på fängelse för fyra av dem.
Åklagaren vill att tingsrätten i Luleå ska döma den så kallade huvudmannen till fem års fängelse för sex grova jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott.
I utredningsmaterialet finns, förutom vapen, fällor och djurdelar som hittats under husrannsakan, även mängder av bilder på döda djur, slaktbilder och bilder från åtelkameror.
Många bilder har hittats i den huvudåtalade mannens mobiltelefon. Men försvaret har hävdat att det i sig inte är bevis för att mannen har dödat djuren. Försvaret ifrågasätter om inte bilderna kan ha tagits av någon annan, och att de kan ha skickats till hans mobil.
– Det finns inget som visar att bilderna är tagna med min klients telefon. Och målet handlar inte om olaglig fotografering. Det finns inget som säger att den som fotat ett djur skulle ha dödat det. Åtalet saknar information om hur djuren har dött, var de har dödats, hur de har dödats om de har dödats och vem som har gjort det, sa advokaten Jonas Westerlund till SVT Norrbotten under rättegången.
Det håller inte åklagaren Åse Schoultz med om. Hon menar att den data man kan ta fram ut telefonen visar var bilderna tagits och när och hade kallat tre vittnen; en operativ analytiker och två IT-forensiker från polisen i Umeå, för att stödja sin tes.
– Jag påstår att bilderna är originalbilder tagna av mannen som använder mobilen, säger åklagare Åse Schoultz.
Åklagaren ville även placera mannen vid brottsplatsen genom att samköra GPS-data från sändare som man funnit i husrannsakan med bilderna ur den åtalade mannens mobil som huvudmannen enligt åklagaren har använt under tiden djuren har dödats.
– Under tiden avlyssningen pågick, cirka två månader, så användes mobilen endast av honom och det handlade om cirka 2 000 samtal under den tiden, säger åklagare Åse Schoultz.
Försvaret hävdar att mobilerna med rovdjursbilder som tagits i beslag kan ha används av flera personer eftersom utrustningen varit gemensam i samebyn.
Fakta: Åklagarens yrkande
Fem års fängelse: Man i 45-årsåldern misstänkt för sex grova jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott och grovt vapenbrott.
Tre års fängelse: Man i 35-årsåldern misstänkt för två grova jaktbrott och grovt vapenbrott.
Två års fängelse: Man i 75-årsåldern misstänkt för grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.
Ett års fängelse: Man i 60-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri.
Samhällstjänst: Man i 40-årsåldern misstänkt för grovt jakthäleri och vapenbrott normalgraden.
Samtliga misstänkta nekar till brotten.
Läs mer: Rättegång i jaktbrottshärvan klar