Åklagaren hade full framgång i aktivistmålet

Åklagaren vann nästan full framgång när Varbergs tingsrätt dömde en av de ledande gestalterna inom den militanta djurrättsrörelsen till sex månaders fängelse.

Trots flera års trakasserier fortsätter verksamheten på den berörda minkgården.
Trots flera års trakasserier fortsätter verksamheten på den berörda minkgården. FOTO: CHRISTEL LIND

Åtalet gällde händelser hösten 2017 när en minkuppfödare utanför Falkenberg utsattes för ett stort antal brott med syfte att han skulle upphöra med verksamheten.

Åtalet omfattade bara några av dessa händelser, däribland olaga hot i form av bild utlagd på sociala medier och störande protester sent på kvällen utanför uppfödarens bostad. Gärningarna bedömdes av domstolen som olaga hot och hemfridsbrott.

Sirenljud gav hörselskada

I samband med en protestaktion utanför minkgården riktade den åtalade 38-åringen sin megafon mot en LRF-representant som var på plats för att fotografera. När aktivisten slog på sirenen resulterade det i smärta och bestående hörselskada.

Tingsrätten konstaterar i domen att gärningarna är en del av en planerad och organiserad brottslighet som går ut på att minkuppfödningen ska läggas ned. Det betraktas som en försvårande omständighet.

Återfall i liknande brott

Påföljden på sex månaders fängelse är i linje med åklagarens yrkande. Här beaktas att 38-åringen har återfallit i likartad brottslighet och det inte har gått att utreda hans eventuella behov av vård eller behandling.

– Det går väl utifrån förutsättningarna inte att klaga på domen. Däremot tycker jag att de svenska straffsatserna och skadestånden för den här typen av brott är löjligt låga, säger den berörde minkuppfödaren till Land Lantbruk.

Själv tilldömdes han 22 000 kronor och hans båda söner 15 000 kronor vardera.

"Är ju rena terrorn"

– Det är ju rena terrorn som de håller på med. Nu var det återigen en del nattliga samtal i samband med rättegången, säger uppfödaren.

38-åringen dömdes även för misshandel beträffande sirenljudet som skadade hörseln på LRF-representanten. Skadeståndet för kränkning stannade dock vid 5 000 kronor vilket var ett betydligt lägre belopp än vad den drabbade hade begärt.

Ingen anledning att överklaga

Utöver de djurrättsrelaterade brotten dömde tingsrätten 38-åringen för smitning från trafikolycksplats, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Den enda åtalspunkt som ogillades gällde vårdslöshet i trafik.

Klas Lundgren, kammaråklagare vid Halmstad åklagarkammare, har ingen anledning att överklaga domen mot 38-åringen.
Klas Lundgren, kammaråklagare vid Halmstad åklagarkammare, har ingen anledning att överklaga domen mot 38-åringen. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Kammaråklagare Klas Lundgren konstaterar också att han inte har någon anledning att överklaga domen. Däremot tror han att 38-åringen gör det.

Straffet lär inte skärpas

– Eftersom tingsrätten gick på det straffvärde som jag yrkade på tycker jag inte att det vore riktigt renhårigt av mig i ett senare skede yrka på en längre påföljd, säger Klas Lundgren.

Land Lantbruk har hittills utan framgång sökt den offentliga försvararen i målet. Tiden för överklagande går ut den 17 oktober.